Afbeelding
Foto: WUR

De wereld heeft ons nodig

Algemeen

We moeten nu echt onze innovatiekracht gaan toepassen… de wereld heeft ons nodig.

Aan het woord is wethouder Abee nu 4 jaar wethouder in de gemeente Lansingerland. Hij doet de aftrap voorafgaand aan een symposium voor bedrijven en professionals over meerwaardecreatie in groenten en fruit met als titel "het feest van de smaak".
Ik wil hier later nog een keer iets over schrijven.
 

Schande
De heer Abee begint zijn verhaal het een enorm cadeau te hebben gevonden dat hij ook de portefeuille Glastuinbouw heeft gekregen. Het is nog even afwachten of hij deze portefeuille de komende 4 jaar nog steeds mag blijven doen. Iets dat ik gemeen heb met hem is dat ook ik het elke dag weer een feest vind om mij te mogen inzetten voor deze prachtige sector. Een sector, die goud in handen heeft maar nog niet zo goed weet hoe dit verzilverd moet worden. 
De meerwaarde van de sector Glastuinbouw, zo zegt de wethouder ligt vooral in de toekomst. Het is een schande dat wel mensen op de maan een wandelingetje kunnen doen, maar dat het ons niet lukt om het voedselprobleem van deze wereld op te lossen. Een probleem dat alleen maar groter wordt als we hier niets aan doen. De wereldbevolking groeit elke dag met 120.000 mensen. 


Drie aardbollen
Een hele opgave dus waar we met zijn allen aan moeten werken. Dus niet alleen een politieke opgave, maar een opgave voor ons ieder als individu. Met de huidige productiemethode zouden we in 2050 drie aardbollen nodig hebben om ons voedsel te produceren. En die hebben we niet. We zullen dus andere productiemethoden moeten vinden en daarnaast ons eetpatroon aanpassen.
Daarnaast moeten we werken aan schoon en veilig voedsel. Is het bij ons in Nederland heel vanzelfsprekend dat je het aangeboden voedsel in de winkels veilig kunt eten, in veel landen is dat niet vanzelfsprekend. Voor de productie van voedsel hebben we ook water nodig. Wist u dat 70-80% van het zoete water dat wij op deze wereld hebben, gebruikt wordt voor de productie van voedsel. Als we onze voedselproductie naar de toekomst op zijn minst moeten verdubbelen dan is dat ook nog een hobbel die we met elkaar moeten oplossen. Hier hebben we met zijn allen een enorm probleem. Nu lossen problemen, zo heeft de geschiedenis ons wel geleerd, zich vaak op met enorme narigheid zoals massa's mensen die op drift raken of oorlogen die uitbreken. Hier hebben we met zijn allen een enorme verantwoordelijkheid te nemen.

Wereldprobleem
Het is juist deze verantwoordelijkheid, die door heel veel mensen niet wordt gevoeld. Ook de politiek slaagt er niet in om dat wereldprobleem op te lossen, hoewel het ogenschijnlijk eenvoudig is deze problemen op te lossen door welvaart en kansen met elkaar te (ver)delen. Tot nog toe zijn boeren en tuinders er redelijk in geslaagd de wereld te voeden, maar hoe het ook zij, er komt een keer een einde aan het uitbreiden van het landbouw.
 

Andere methoden
Er ligt dus een enorme uitdaging om de vraag naar voedsel op te lossen. We moeten dus naar andere methoden toe en daar ligt voor Greenport Nederland / Holland een enorme opgave om hier iets aan te doen. En dat kunnen wij ook! Wat we dan nodig hebben is samenwerking en een instelling die bereidt is om kennis te delen. Hoe om te gaan met kennis is een enorm spanningsveld bij ondernemers, omdat men bang is dat deze kennis gekopieerd / gekloond wordt.
Aan de andere kant is het wel zo dat kennis niet meer iets is dat je voor jezelf kunt houden in deze tijd waarop alles op internet staat en waar je juist kennis delen als kans moet zien. Hoe meer je op internet zet hoe beter je ervan kunt worden door de vraag te stellen; verbeter dit maar eens. Je bereikt alle Willie Wortels van deze wereld die je op nieuwe inzichten en verbeteringen brengen. 

Het is alsof ik mij zelf hoor praten.

We zullen kennis in toenemende mate met elkaar moeten delen om hier vervolgens ons voordeel te kunnen doen. We hebben als Glastuinbouw Nederland en de hele periferie daaromheen prachtige bedrijven die samen met onderzoeksinstituten met elkaar de oplossing hebben om een paar van de megaproblemen waar we in de wereld voor gesteld staan op te lossen.
Met elkaar hebben we goud in handen hebben. Om een rol van betekenis te hebben, moeten we wel met elkaar kennis delen, met elkaar in gesprek gaan en in gesprek blijven, met elkaar samenwerken en er voor te zorgen dat we mondiaal het vertrouwen krijgen. Als we hier in slagen dan valt er met elkaar heel wat te verzilveren…  

Jan Willem de Vries
Wageningen University & Research
Business Unit Glastuinbouw
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant