Afbeelding
Foto: Teuntje van Delft

Ook in monobos is Alstroemeria perfect

Algemeen

Alstroemeria is op veel manieren door de bloemist te gebruiken. Ook in een monobos is Alstroemeria niet verkeerd. Het is gewoon een mooi product.

DOOR WILMA VAN VELZEN

Royal FloraHolland productmanager Dirk van Vuurde heeft naast het product Chrysant ook het product Alstroemeria onder zijn hoede. Daarmee is hij weer terug op het Alstroemeria nest. Drie jaar geleden was hij al eens eerder een jaar productmanager Alstroemeria, maar doordat Chrysant toen al zijn tijd en aandacht vroeg nam een collega het product Alstroemeria van hem over.

Vanwege personele verschuivingen bij Royal FloraHolland is Van Vuurde sinds kort opnieuw productmanager van Alstroemeria. "Ik was altijd al zeer gecharmeerd van het product Alstroemeria. Het is een mooi product met een grote diversiteit aan kleuren en een goede houdbaarheid. Ook de toepasbaarheid is breed en Alstroemeria doet het goed zowel als monobos als in boeketten."

Nieuwe inzichten

Behalve dat Van Vuurde goed bekend is met het product Alstroemeria, kent hij ook de meeste kwekers nog. "Voor zover bij mij bekend zijn er de afgelopen drie jaar geen nieuwe kwekers bijgekomen. Op dit moment ben ik nog niet bij de kwekers langs geweest, maar de komende maanden zal dit zeker gebeuren. Bij zo'n bezoek neem ik naast het productmarktbeeld ook altijd een afzetinzicht van de kweker zelf mee. Dit zorgt bijna altijd voor nieuwe inzichten en goede gesprekken."

Marktontwikkelingen

Inhakend op de huidige marktontwikkelingen zegt Van Vuurde dat het product Alstroemeria voor ongeveer 25% bestemd is voor de Retail. Circa 75% gaat naar de groothandel. De meeste productie blijft in Nederland. Wordt gekeken naar de grootste afzetlanden dan staat Duitsland met 25% bovenaan, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (20%), Frankrijk (16%), Rusland (5%) en Italië (4%). Van alle Alstroemeria's die via Royal FloraHolland worden verhandeld passeert ongeveer 75% de veilingklok en betreft 25% directe verkopen.

Top 5

In de top 5 cultivars prijkt de witte Virginia nog steeds bovenaan. Daarna volgen de roze/witte Panorama, rode Nadya, oranje Dancing Queen en rode Noize. "Als we kijken naar de aanvoer dan zien we dat de gemengde Alstroemeria's qua aantallen op de eerste plaats staan. Dit aantal groeit. Overigens betreft de aanvoer op Royal FloraHolland voornamelijk Nederlands product. Er komt wel wat uit Colombia, Kenia en Ethiopië voor de klok maar dit zijn slechts kleine aantallen."

Alstroemeria Florinca

"Naast Alstroemeria wordt Alstroemeria Florinca sinds twee jaar in een aparte groep geveild" stelt Van Vuurde. "Dit heeft het product een eigen plaats in de keten bezorgd. De Alstroemeria Florinca of tros Alstroemeria is een beetje als de santini's bij de chrysanten. Kijken we naar de prijsvorming en de verhouding qua aantallen, dan is de Alstroemeria Florinca een heel ander product, wat ook op een andere manier moet worden verhandeld. Door er twee jaar geleden voor te kiezen om duidelijk onderscheid te maken met het instellen van een aparte productgroepcode heeft de Alstroemeria Florinca zijn eigen plaats verworven in de keten.

Over heel 2017 werd Alstroemeria Florinca zowel bij de klokverkopen als directe verkopen ongeveer 0,15 per steel beter betaald. De keuze van het vak om voor de Alstroemeria Florinca een aparte productgroep te maken is destijds een goede beslissing geweest."

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant