Links Marc Classens, rechts Marcel Cattelaens van Gartenbau Cattelaens
Links Marc Classens, rechts Marcel Cattelaens van Gartenbau Cattelaens

Petunia top tien product bij Rhein Maas

Algemeen

Petunia en de Calibrachoa (mini-Petunia) hebben zich ontwikkeld tot een vast top tien product bij de tuinplanten bij Veiling Rhein-Maas.

DOOR WILMA VAN VELZEN

"Dit is vooral te danken aan de aantallen die de laatste jaren flink zijn uitgebreid bij Veiling Rhein-Maas", zegt Marc Classens, assortimentsmanager bij Veiling Rhein-Maas in het Duitse Straelen-Herongen en verantwoordelijk voor het een- en tweejarig perkgoed, de outdoor producten en de bol-op-pot-producten.

 

Aanvoer

"De Petunia en Calibrachoa die verkocht worden vanuit Veiling Rhein-Maas zijn hoofdzakelijk bestemd voor de Duitse markt. De aanvoer van de Petunia en Calibrachoa komt grotendeels uit Duitsland en Nederland."

 

Creatieve bloemist

Classens ziet het product Petunia vooral als een prachtige zomerbloeier vanwege de vele plantvormen en kleuren. "De talrijke verschillende en vooral frisse zomerkleuren maken dit fraaie product tot een echte blikvanger. Het product is hoofdzakelijk bestemd voor de tuincentra.

Bloemist

Maar ook voor de creatieve bloemist op de Duitse veiling biedt de veelzijdige Petunia eveneens volop kansen. Kijken we naar de prijs- en afzetontwikkeling, dan is het komende seizoen een stabilisering van zowel de aantallen als de prijs te verwachten."

Verrijking assortiment

De laatste jaren wordt naast de grootbloemige Petunia ook steeds meer Calibrachoa geproduceerd. Volgens Classens staat dit de handel niet in de weg, want voor beide producten is er voldoende markt. "De Calibrachoa is eerder een verrijking van het assortiment en daarmee een welkome aanvulling. Maar ook bij de grote groep Petunia blijft het product positief in ontwikkeling."

 

Frisse trendy zomerkleuren

Petunia en Calibrachoa zijn typische zomerbloeiers. Consumenten verwachten daardoor vooral frisse trendy zomerkleuren en goede groeiers die zorgen voor een overweldigende bloemenzee. "Met name de laatste jaren zie je steeds vaker dat in het algemeen meer planten in de mix worden aangeboden. Dit maakt het tot een geliefd kant-en-klaar artikel. Het merendeel van de verkopen is echter nog altijd Petunia."

 

Eigen veilgroep

De klokverkopen hebben bij Veiling Rhein-Maas nog steeds de overhand, al groeien de directe verkopen van Petunia bij klokservice jaarlijks. Vanwege de grote aanvoer is er voor de Petunia en de Calibrachoa bij Veiling Rhein-Maas een eigen veilgroep. "Voor het promoten van bestaand of nieuw assortiment en het afgeven van goede informatie bieden we onze aanvoerders verschillende mogelijkheden.

Zo hebben zij de mogelijkheid hun aanbod, bestaand of nieuw assortiment, in de foyer te presenteren. Daarnaast kunnen onze aanvoerders ook in onze klantennieuwsbrief `Aktuell´ volop hun producten promoten."

 

Toekomstperspectief

Het toekomstperspectief voor zowel Petunia als Calibrachoa is goed. Interessant is dat vooral bij de Petunia de weelderige, natuurlijke vormen en doorgroeiers geleidelijk steeds populairder worden.

"Het assortiment is mooi en breed, maar toch blijft een goede verdere ontwikkeling van soorten, vormen en kleuren gewenst", aldus Classens.

 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant