Als het ontwerp klaar is lijkt het een groot tapijt.
Als het ontwerp klaar is lijkt het een groot tapijt.

Reusachtig begoniatapijt siert het centrum van Brussel

Algemeen

Een reusachtig bloementapijt van begonia's wordt dit jaar weer gelegd op de Grote Markt van Brussel. Dit tweejaarlijks festijn wordt gerealiseerd door zo'n 120 vrijwilligers die in nog geen vier uur ruim 600.000 begonia's verwerken tot een prachtig begoniatapijt.

DOOR WILMA VAN VELZEN

Zie het voor je, een begoniatapijt van wel 77 meter bij 24 meter groot. De Belgen lappen dit kunstje iedere twee jaar op de Grote Markt in Brussel. In meer plaatsen worden begoniatapijten op stadspleinen gelegd, maar dat in Brussel is wel het grootste. Dit jaar wordt het Begoniatapijt op 16 augustus uitgerold en is het tot en met 19 augustus te bezichtigen. De officiële opening is spectaculair en gaat 16 augustus 's avond gepaard met een vuurwerk en lichtshow. Ook kan het Begoniatapijt bezichtigd worden vanuit het schitterende historische stadhuis. Dit biedt een panoramisch uitzicht.

Begoniatapijt

In 2016 was het de twintigste keer dat het Begoniatapijt in Brussel werd uitgerold. Dit was tegelijk met de 150ste verjaardag van de diplomatieke relatie tussen Japan en België wat ook het thema was van het tapijt. In het ontwerp waren daardoor extravagante kleuren en een sterke Japanse symboliek gebruikt. Het thema en ontwerp voor 2018 worden in mei bekendgemaakt door het comité dat geleverd wordt door de vzw Bloementapijt samengesteld. In dit comité wordt deelgenomen door professionele illustratoren, grafici en landschapsarchitecten uit het hele land. Zodra het thema is uitgewerkt in de vorm van een maquette en symbolen worden op basis daarvan de benodigde begonia's en kleuren berekend.

Ontwerp

Het ontwerp wordt op microgeperforeerde plasticfolie overgebracht en dient als basis voor het leggen van het begoniatapijt. Dit wordt gedaan door vrijwilligers, veelal tuinmannen. Meer dan 600.000 begonia's in prachtige kleuren worden door hen in een prachtig patroon verwerkt. Alleen al het maken van deze begoniapuzzel is een spektakel op zich, laat staan het eindresultaat. Als grootste producent van begonia's is voor de Belgen het tweejaarlijkse begoniatapijt een prachtige promotie voor het product knolbegonia.

Historie

De eerste bloementapijten in België dateren uit 1952, waar zij werden gelegd in Knokke, Oudenaarde, Sint-Niklaas en Rijsel in het kader van de promotie van Knolbegonia. De historie vertelt dat in 1970 twee Brusselse schepenen, De Rons en Van den Heuvel, zodanig onder de indruk waren van het bloementapijt in Oudenaarde, dat zij besloten dit ook in Brussel te doen. Zodoende werd op 15 augustus 1971 het eerste bloementapijt op de Grote Markt in uitgerold. De titel hiervan was 'Decoratieve arabesken'.

Tweejaarlijks

Sindsdien wordt het Brussels Bloementapijt tweejaarlijks uitgerold. Grafisch ontwerper en bloemenarchitect is Mark Schautteet, die deze taak in 1998 overnam van zijn leermeester Etienne Stautemas. Als team creëerden zij meer dan 180 tapijten, onder andere in Gent, Brugge, Keulen, Parijs, Londen, Amsterdam, Den Haag, Wenen, Valencia, Buenos Aires en Ohio. Het bloementapijt van begonia's in de historische omgeving van de Grote Markt in Brussel blijft echter favoriet. Meer informatie over het Brussels Bloementapijt staat op www.flowercarpet.be

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant