Ferry Haring, productmanager PT Bloemen bij Royal FloraHolland.
Ferry Haring, productmanager PT Bloemen bij Royal FloraHolland. Foto: Teuntje van Delft

Ondanks Brexit kans voor Gerbera in UK

Algemeen

De productie van Gerbera is jaarrond wat betekent dat het hele jaar door Gerbera's wordt gekleurd.

Het kleurenpalet is zelfs zo divers dat er eveneens voor elke feestdag de juiste kleuren beschikbaar zijn.


DOOR WILMA VAN VELZEN

"Voor boeketten is het product Gerbera een ideaal product waardoor je ze overal ziet" stelt Ferry Haring, productmanager PT Bloemen bij Royal FloraHolland. "Dit komt door de mooie kleuren en concurrerende prijs. Alleen tijdens het tulpen- en pioenenseizoen zie je meer monobossen van pioenen en tulpen in de schappen."

Engelse Moederdag

Dit jaar had de grootbloemige Gerbera een slechte start. De omslag kwam in week 9 met de Vrouwendag op 8 maart en de vroege Engelse Moederdag op 11 maart. Deze vroege Moederdag is er eveneens de oorzaak van dat het in week 11 weer wat minder ging. De kleinbloemige Gerbera's deden het vanaf week 1 direct goed, maar kregen in week 11 eveneens te maken met een omslag. "Op dit moment zitten we op een slecht prijsniveau. Vanwege de vroege Engelse Moederdag laten deze weken zich eigenlijk niet vergelijken met vorig jaar, toen de Engelse Moederdag pas op 26 maart viel. Toch verwacht ik uiteindelijk voor 2018 hetzelfde prijsniveau als in 2017. Al is het op dit moment lastig te voorspellen wat het Brexit-effect zal zijn. Maar tot nu toe valt het mee voor Gerbera."
 

Export

De verhouding klokaanvoer en directe handel bedroeg eind 2017 bij de kleinbloemige Gerbera's 42% klokaanvoer en 58% directe handel. Bij de grootbloemige Gerbera's was dit 31% klokaanvoer en 69% directe handel. "De meeste Gerbera's gaan naar de groothandel. In omzet is dat zo'n 80% van de grootbloemige typen en 56% kleinbloemig. Oranje en rood zijn het belangrijkst bij de grootbloemige Gerbera's. Bij de kleinbloemige Gerbera's is het vooral roze en rood. Bij grootbloemig is het Verenigd Koninkrijk het grootste exportland en Duitsland voor kleinbloemig. Bij de grootbloemige Gerbera's neemt de export naar Rusland toe. Bij de kleinbloemigen zien we op dit moment geen groeilanden."
 

Kansen

Duurzaamheid en onder de aandacht brengen van onderzoeksresultaten bij de handel zijn op dit moment de thema's in het jaarplan. In de Storecheck 2017 kwam naar voren dat de Engelse consument een monobos Gerbera's in het schap mist. Hier liggen kansen. De toegevoegde waarde van Gerbera ligt vooral in de verpakking zoals waterdozen voor verre bestemmingen en Diamondverpakkingen voor groothandel. De echte trends worden ingevuld met nieuwe kleuren en vormen. Het huidige promotieplan Coloured by Gerbera van de gezamenlijke kwekers loopt tot eind december 2018. In samenwerking met Royal FloraHolland treft de stichting Coloured by Gerbera voorbereidingen voor een nieuw promotieplan dat medio 2018 aan de Gerberakwekers wordt voorgelegd. De nieuwe inspiratiebrochure 'Gerbera on Tour' is verspreid via groothandel, Cash&Carry's en exporteurs naar bloemisten in Europa. "Voor het eerst is zowel fysiek als online via www.colouredbygerbera.com eveneens een brochure uitgebracht met het volledig beschikbare handelsassortiment. De nieuwe inspiratiebrochure 2018/2019 is in de maak, alsmede de Fleur-primeur-poster met het actuele Gerbera-assortiment die in samenwerking met de Gerbera-veredelaars, Royal FloraHolland en Coloured by Gerbera wordt ontwikkeld. Van 5 tot en met 10 april tenslotte, vindt een prachtige Gerberashow plaats op Keukenhof die aansluit bij het thema Romantiek."

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant