Oudijk Gerbera's.
Oudijk Gerbera's. Foto: Wilma van Velzen

Samenwerken is zeker de kracht van de Gerbera

Algemeen

Binnen het product Gerbera zijn er veel samenwerkingsvormen.

Een goede ontwikkeling, want voor het behalen van voldoende marge moet men elkaar niet beconcurreren, maar samenwerken.

Dat samenwerken de kracht is van Gerbera onderstreept Dirk-Jan Oudijk, Jac. Oudijk Gerbera's in Moerkapelle. Dat kan volgens hem op allerlei manieren. Zelf is hij bijvoorbeeld vanaf 2012 voorzitter van de Royal FloraHolland Product Commissie (FPC) Gerbera. "Ik vind het belangrijk om mij in te zetten voor de afzet van ons product en mee te praten over veranderingen, ontwikkelingen en vernieuwingen. De rol van de FPC is een adviserende en niet al onze ideeën of adviezen kunnen daardoor worden opgevolgd, wel kunnen we onze visie geven. Op dit moment speelt er veel binnen het product Gerbera. Dit vraagt een hoge mate van betrokkenheid, zowel van mijn mede FPC-bestuurders als van de achterban."

Versterken klok

Een van de speerpunten van de FPC Gerbera is het versterken van de klok stelt Oudijk. "Vorig jaar is in dit kader een pilot 'Garantieblok Germini Water' uitgevoerd. De insteek hiervan was het realiseren van een gegarandeerd aanbod, een betere prijs en minder doordraai. Voor deze veilgroep heeft de pilot helaas niet het gewenste resultaat opgeleverd. De vraag hoe de kleinbloemige Gerbera op de klok toch kan worden versterkt blijft actueel. Samen met Royal FloraHolland onderzoeken we de mogelijkheden."
Gerbera is voornamelijk Nederlandse teelt, met slechts wat concurrentie van kleine lokale telers elders in Europa. Er zijn telers die zich voornamelijk op de retail richten. Anderen telen speciaal voor de groothandel en detaillist. Het areaal laat de afgelopen jaren een lichte afname zien. Het totale areaal omvat zo'n 190 hectare. "De productie van Gerbera is jaarrond met een aantal pieken in het voorjaar. Ook bij het product Gerbera is er sprake van een verdringingsmarkt, met name bij de kleinbloemige Gerbera's. De klokprijzen hiervan zijn de laatste twee jaar erg slecht geweest met veel doordraai. Zelfs rond Moederdag."

Nieuwe soorten

Het assortiment Gerbera is breed en omvat wel heel erg veel nieuwe soorten. Bovendien komen er elk jaar weer nieuwe soorten bij. Veel soorten zijn binnen een paar jaar weer verdwenen. Dit zorgt er volgens Oudijk voor dat kopers het overzicht kwijtraken, terwijl vernieuwing op deze schaal aan de andere kant weer de kracht is van Gerbera. De samenwerking met de veredelaars is goed. "Kwaliteit is binnen de FPC altijd een belangrijk aandachtspunt. De Gerbera's worden vrij zwaar belicht wat ervoor zorgt dat jaarrond een betrouwbare kwaliteit wordt gerealiseerd. Ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en het nieuwe telen zijn er en het zal de meeste telers zeker lukken een gesloten teelt te realiseren zonder waterverlies."
De toekomst voor Gerbera ziet Oudijk positief. Doorgepakt wordt met het uitwerken van een nieuw promotieplan waarbij de FPC nauw betrokken is. "Het bestaande promotieplan loopt af in december 2018. De FPC is tevreden over de wijze waarop 2Dezign zich de afgelopen drie jaar met de uitvoering heeft beziggehouden. We moeten met de tijd mee dus ook de komende drie jaar nog wel het nodige veranderen. Hoewel een blij en prachtig product, rond Gerbera valt zeker nog wat te verbeteren."

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant