Afbeelding
Foto: Teuntje van Delft

Begonia verdient aanzienlijk meer aandacht

Algemeen

De indoor of kamerbegonia verdient meer aandacht.

Er zou meer moeten worden gekeken naar de mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden. "De kamerbegonia zou door de handel weer gezien moeten worden als een echte must have" zegt Willem Rolvink, Productmanager Planten bij Royal FloraHolland. "Het areaal is de laatste jaren aangepast aan de vraag. Op dit moment is hierin een stabiliteit ontstaan."

DOOR WILMA VAN VELZEN

Op dit moment zijn er bij Royal FloraHolland vier bepalende aanvoerders van kamerbegonia. Daarnaast zijn er nog enkele kleinere aanvoerders.


Exportlanden

De grootste exportlanden zijn Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië en België. "Wat het areaal betreft verwachten we de komende jaren weinig tot geen veranderingen.

De productie is jaarrond, met de grootste piek in week 6 tot en met week 40. Daarna vlakt de handel geleidelijk af tot het eind van het jaar. Een zeer welkome ontwikkeling is dat de prijzen de laatste jaren weer voorzichtig een stijgende lijn vertonen. Het zou goed zijn voor het product als deze trend doorzet."

Storecheck

Het afgelopen jaar is de Storecheck Begonia uitgevoerd met als doel meer inzicht te verkrijgen in hoe de kamerbegonia volgens de consument in het schap presteert. Dit heeft ertoe geleid dat er meerdere kansen zijn gesignaleerd zegt Willem Rolvink. "Onder andere om het product kamerbegonia beter onder de aandacht te brengen."

Onderscheid

Als gekeken wordt naar de marktbewegingen dan wordt het grootste verschil aangetroffen in het aankoopmotief van consumenten. De kamerbegonia wordt gekocht als een meubelstuk of als een cadeau artikel.

Consument

De tuinvariant wordt daarentegen gekocht als kleurrijke opvuller van het terras of tuin. "Opvallend was het daarom des te meer dat de Storecheck Begonia ook liet zien dat de consument het onderscheid tussen indoor en outdoor Begonia's nauwelijks herkend."

Minder gecompliceerd

Het onderscheid in soorten is bij de kamerbegonia in tegenstelling tot de outdoor Begonia minder gecompliceerd. Dat komt omdat men bij kamerbegonia voor 95% te maken heeft met Eliator soorten. "Van de totale omzet wordt 85% gerealiseerd door de kamerbegonia's. Dit is vanwege het feit dat de outdoor Begonia alleen in het voorjaar verkrijgbaar is en er daardoor sprake is van een seizoen product."

Nieuwerwets

Bij de kamerbegonia wordt ouderwets weer nieuwerwets door bijvoorbeeld de plant thuis in een mooie pot te presenteren.

Een aantal veredelaars is overigens actief met het ontwikkelen van nieuwe soorten.

"Dit biedt perspectief voor de toekomst. Immers, in verband met de toenemende verstedelijking zien we een toename in de vraag naar kleinere potmaten bij zowel groene- als bloeiende kamerplanten.
Hierin zou er ook een kans gecreëerd kunnen worden voor de Begonia" aldus Willem Rolvink.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant