Marc Classens, assortimentsmanager potplanten Veiling Rhein-Maas.
Marc Classens, assortimentsmanager potplanten Veiling Rhein-Maas. Foto: Teuntje van Delft

Kwekers positief bij Veiling Rhein- Maas

Algemeen

De onverwacht winterse omstandigheden hebben de aanvoer van Viola bij Veiling Rhein-Maas in het Duitse Straelen-Herongen nagenoeg stilgelegd. De kwekers staan echter al positief in de startblokken om weer door te pakken zodra het lenteweer ontluikt.


DOOR WILMA VAN VELZEN

"Willen de aanvoerders hun violen in de verkorte aanvoerperiode verkopen dan is snel doorpakken zodra beter voorjaarsweer zich aandient zeker aan te bevelen", zegt Marc Classens, de assortimentsmanager potplanten bij Veiling Rhein-Maas, verantwoordelijk voor het een- en tweejarig perkgoed, de outdoor producten en de bol-op-pot-producten. "Pasen valt vroeg dit jaar en door de ingevallen kou is het voorjaarsseizoen nog korter dan verwacht. Gelukkig is Viola een geliefde en zeer dankbare tuinplant die in vele kleuren en variëteiten beschikbaar is. Dit aspect vergroot de kansen."

Volop in beweging

Viola is een grote productgroep en volop in beweging. Nieuwe soorten en variëteiten dienen zich aan en ook worden bestaande soorten volop verbeterd. De laatste jaren zijn er toenemende ontwikkelingen in verkoopconcepten. Het aanbieden van de Viola in een ton sur ton pot maakt het product volgens Classens nog meer gewild. "In de tuinplantenlijst staat Viola daarom niet zomaar op plaats nummer drie. De verwachting is een algemeen stabiele prijsontwikkeling. Door de groei in de hoogwaardigere producten als schalen, hangpotten, arrangementen, verkoopconcepten en de kleurrijke ton sur ton combinaties zal de algemene Viola middenprijs naar verwachting iets stijgen."

Voorkeur

"De aanvoer van de Viola is bij Veiling Rhein-Maas in het voorjaar zo'n 60% ten opzichte van 40% aanvoer in het najaar. De aanvoer in het voorjaar loopt iets voor op het najaar. Bij de lenteaanvoer zijn het de frisse, heldere kleuren die goed scoren, terwijl in de herfst de voorkeur uitgaat naar de meer warme kleuren. Grootbloemige en kleinbloemige Viola zijn daarbij in evenwicht en de hangende varianten groeien langzaam in aanbod."

Breed assortiment

"Bij de kleuren is het belangrijk om in te spelen op het seizoensassortiment. In dit kader zorgen de huidige aanvoerders op onze veiling voor een breed assortiment in variëteiten en potmaten. Een positieve ontwikkeling is dat het areaal de laatste jaar is gestabiliseerd. Er worden wel meer hangpotten en schalen geproduceerd, maar de aantallen in de kleine potmaten lopen iets terug. De directe verkoop is stijgend zowel bij tuincentra als bloemenwinkels. De belangrijkste afzetlanden zijn voor ons Nederland en Duitsland."

Kwaliteitsproduct Viola

Bij Veiling Rhein-Maas wordt Viola ook als kwaliteitsproduct positief en prijs onderscheidend gewaardeerd. "Regelmatige aanvoer van kwalitatief hoogwaardige Viola zorgt voor een geïnteresseerd klantenbestand. Dit maakt dat we zien dat ook bloemisten graag Viola aanbieden, met name in hangpotten en schalen."

Toekomst

Voor het product Viola in het algemeen ziet Classens een goede toekomst weggelegd. "De verwachting is dat vooral de kant-en-klare producten bij Veiling Rhein-Maas verder in aantallen zullen toenemen. Daarbij valt te denken aan schalen, hangpotten, arrangementen, verkoopconcepten en de kleurrijke ton sur ton combinaties. Maar met een zo mooi product als Viola dat continu vernieuwd zal dat geen probleem zijn."

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant