Kweker Nick Voskamp (li) en Peter Rodenrijs, productmanager RFH (re). .
Kweker Nick Voskamp (li) en Peter Rodenrijs, productmanager RFH (re). .

Nieuw jaar start met Primula obconica

Algemeen

Na de donkerste wintermaanden heeft de consument behoefte aan wat lentegevoel. Met zijn vrolijke kleuren voldoet Primula obconica hier uitstekend aan. Bovendien is week 1 de officieuze startdatum van het seizoen Primula obconica.


DOOR WILMA VAN VELZEN

"Het nieuwe afzetjaar 2018 is echter nog pril", stelt Peter Rodenrijs die als Royal FloraHolland Productmanager Bloeiende Planten al zo'n tien jaar verbonden is met deze kleine productgroep. "Op dit moment is de vraag naar Primula obconica hoog en de prijsvorming goed tot zeer goed. Dit komt mede door de achterblijvende productieaantallen. Waarschijnlijk een gevolg van de weersomstandigheden van het afgelopen najaar. Vraag en aanbod sluiten daardoor minder goed op elkaar."

Winterbloeier

Deze sterke winterbloeier komt uitstekend tot zijn recht in de wintermaanden. De Primula obconica is een korte dag bloeier. "De beperkte koude tolerantie maakt dat Primula obconica alleen geschikt is voor indoorgebruik. Dit in tegenstelling tot Primula acaulis die bestemd is voor outdoor gebruik en een latere seizoenstart kent. Aanvoerders telen echter nooit beide soorten. De totale omzet van de Primula groep bedraagt jaarlijks zo'n 10 miljoen euro. Hiervan heeft Primula acaulis een omzetaandeel van 75% en Primula obconica een omzetaandeel van 25%. Hiervan gaat 46% naar de groothandel, 24% naar de supermarkten, 17% naar tuincentra en 12% naar bouwmarkten."

Gerealiseerde omzet

Van de omzet van Primula obconica wordt ongeveer 85% gerealiseerd in de eerste vier maanden van het jaar. Ook de afgelopen jaren is de afzet relatief goed verlopen. Hierbij plaatst Peter Rodenrijs wel de kanttekening dat er in die periode nauwelijks koude winters zijn geweest. "Dit had de prijsvorming negatief kunnen beïnvloeden. In 2017 is 75% van Primula obconica via directe lijnen verkocht. Hierin volgt Royal FloraHolland een groeiende lijn. De belangrijkste afzetlanden zijn Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. "

Touch me+

Enkele jaren geleden is de Primula obconica telersvereniging 'Touch me+' opgericht. De belangrijkste redenen waren promotie van het product, het leren samenwerken en controle over de uitgifte van het uitgangsmateriaal. Naast de 'Touch Me+' soorten is in beperkte mate ook de 'Embrace' serie beschikbaar. "Beide soorten zijn Priminevrij zodat consumenten er geen allergische reacties van kunnen krijgen. Vanuit de telersvereniging is ook kwaliteitscontrole een belangrijk speerpunt. Dit heeft geleid tot onafhankelijke jaarlijkse kwaliteitstesten. Aanvoerders worden begeleid om het product nog beter te presenteren bij de consument."

Pricanto

Hoewel het aandeel Pricanto nog klein is, heeft deze in korte tijd een uitstekende positie veroverd in de afzetmarkt van de Primula obconica. "Een andere ontwikkeling is het aanbieden van Primula obconica met meerdere kleuren in één pot. De vraag hiernaar breidt zich positief uit. Vorig jaar werd ook de Primula obconica Galaxy in de markt geïntroduceerd die zich onderscheid met een visueel zeer aantrekkelijke bloem." De samenwerking vanuit de 'Touch me+' telersvereniging werkt goed en zo bepaalt de groep onderling hoeveel productie de markt aankan. De telersvereniging werkt aan een nieuwe brandstrategie. Hierbij zijn een nog aantrekkelijker uitstraling en ontzorging in het schap de grootste speerpunten. "De nieuwste ontwikkeling is het verbreden van de range potmaten."

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant