Afbeelding
Foto: agrodis

Toeleveranciers kiezen voor Integrated Crop Management

Algemeen

De organisatie van toeleveranciers, vereniging Agrodis, grijpt haar 25 jarig bestaan aan om een nieuwe stip op de horizon te plaatsen; Integrated Crop Management (ICM).

Bij ICM staat het gewas en niet de plaag centraal. Om de uitdagingen van de toekomst aan te pakken is een systeemaanpak noodzakelijk. Hierbij biedt het toelatingsbeleid ondersteuning aan een ICM-teeltwijze, zodat het mogelijk is om de gewassen afdoende te beschermen en de milieubelasting van de teeltwijze verder te verlagen.  
 
Optimaliseren en innoveren 
Om de inzet van gewasbescherming verder te optimaliseren wordt de nadruk steeds meer gelegd op het beschermen van het gewas en minder op het bestrijden van de ziekte. Hiervoor is het nodig dat telers innovaties blijven toepassen en zo lang mogelijk gebruik maken van een natuurlijk evenwicht in hun teelten. Telers hebben hiervoor de zekerheid nodig dat ze kunnen ingrijpen als het gewas dat nodig heeft zodat de teler een gezond product kan afleveren. 
 
Kwalitatieve ondersteuning aan telers 
Bij het optimaliseren van hun teeltwijze worden telers steeds vaker beperkt door restrictief beleid op middelenniveau. Dit zet een rem op het toepassen van innovaties en het realiseren van een gezonde teelt. Daarnaast zijn de verwachtingen rondom de plantaardige sectoren hoog gespannen. Enerzijds om te voldoen aan een toenemende vraag en anderzijds de blijvend hoge kwaliteitseisen. Een duidelijke stip op de horizon om te komen tot een duurzame gewasbescherming is noodzakelijk. Met concrete duurzaamheidseisen kunnen de gekwalificeerde adviseurs en gecertificeerde toeleveranciers van Agrodis de telers helpen aan de hoge verwachtingen te voldoen met behulp van Integrated Crop Management (ICM).  
 
ICM-teeltwijzer 
Om het ICM-gedachtegoed toe te passen is - naast een systeemaanpak - een compleet instrumentarium nodig. Dit is nodig om maatwerk en sturing te kunnen bieden. Hiervoor zet Agrodis, samen met partijen, een "ICM-teeltwijzer" op. Hiermee dient ten minste transparantie te ontstaan over de invulling van een ICM-teeltwijze, emissies en de impact voor het milieu. Tijdens de druk bezochte Agrodis jaarvergadering werd hier door meerdere partijen direct positief op gereageerd. Naast de diverse overeenkomsten met IPM werd vooral ook het bredere perspectief van ICM gewaardeerd. De aanwezigen waren het er dan ook over eens dat dit nodig is om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan.  
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant