Afbeelding
Foto: Frank de Klerk

Leden FloraHolland akkoord met nieuwe veiltarieven

Algemeen

De leden van FloraHolland zijn akkoord gegaan met de nieuwe tariefstructuur 2018.

Ruim 73 procent van de 694 aanwezige leden stemden voor. Een minderheid van de kwekers verzetten zich tegen deze structuur omdat deze tot het einde van de veilingklok zou kunnen leiden.
De nieuwe structuur maakt met name onderscheid in de karheffing. Bij de bemiddeling via Connect bedraagt de heffing € 2,65 per kar. Als de verkoop via de klok gaat wordt € 10,20 in rekening gebracht. De aanvoerders betalen een vaste bijdrage van € 250,00 en een percentage van de omzet. Bij verkoop via bemiddeling zijn er geen kosten. Als de handel via de klok loopt wordt er 1,2 procent van de omzet in rekening gebracht.

Toekomst
Teler Marius Duin vreesde dat door de nieuwe tariefstructuur de groep kloktelers steeds kleiner wordt. Voormalig voorzitter van de Tuinbouwjongeren Westland en chrysantenkweker Wouter Duijvesteijn sprak zijn zorgen uit over de toekomst van de veiling. "De klok en het gebouw zijn niet meer belangrijk'', zei Duijvesteijn. "Vijf à zes jaar geleden was zelfs iedere betrokkenheid van de leden weg. Wij praten niet meer over de tarieven maar het behoud van de coöperatie. Stem tegen deze tarieven en zorg dat de veiling sterker naar de toekomst gaat.''

Feijenoord
Azaleakweker Paul Barendse verweet de directie dat zij haar beloften niet waarmaakt: "Ik sta hier voor een groep familiebedrijven. Ik heb de afgelopen vier jaar niets gemerkt van de beloofde versterking van de klok. Vergelijking het met voetbal. Feijenoord heeft dure en goedkope spelers. Zo heeft de veiling ook grote en kleine jongens. Een topspeler van 100 miljoen heeft de speler van 10 miljoen nodig voor het aanspelen van de bal. Als Feijenoord gewonnen heeft, mogen zij allemaal de beker vasthouden en zijn ze even belangrijk. Wat u doet is het stadion afbreken.''

RVC
Directeur Steven van Schilfgaarde sprak tegen dat FloraHolland onderscheid maakte tussen grote en kleine telers. Vooruitblikkend noemde hij 2018 misschien wel het belangrijkste jaar voor de coöperatie: "De prioriteit is om Floriday succesvol te maken. Het is een platform voor efficiënt vermarkten over de hele wereld tegen de laagste transactiekosten''. Schilfgaarde stelde voor de vermogensbijdrage te halveren van 1 naar een half procent zodat de telers meer geld behouden om zelf te investeren. Over de begroting wordt op een later tijdstip gestemd. Joris van Elstgeest werd herkozen in de Raad van Commissarissen en in de vacature van Cees van Rijn werd registeraccountant Pascal Visée gekozen.

Vos
Lucas Vos blikte terug op het afgelopen jaar en noemde FloraHolland een organisatie in verandering. "Om de kosten te verlagen hebben wij honderd mensen laten afvloeien. Het ging om kantoormedewerkers en niet om operationele krachten. Al deze mensen zijn op een nette manier vertrokken'', zei Vos. "Het allerbelangrijkste is dat er geld wordt verdiend. De omzet bedroeg afgelopen jaar € 4.700 miljoen. Daarmee maakte de veiling € 25 miljoen winst. Belangrijk is volgens Vos dat bloemen en planten weer een belangrijk geschenk worden. ,"Ik had de flessen wijn, die ik vanavond kreeg eigenlijk niet moeten aannemen. Wijn, chocolaatjes en cadeaubonnen zijn onze vijand''. 
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant