Afbeelding
Foto: floriade

Eerste boom Floriade Almere 2022 geplant

Algemeen

Onder het mom 'De beuk gaat erin!' is 30 november op het Weerwatereiland in Almere de eerste boom van de Floriade geplant, een rode beuk.

Het is het startsein voor de aanleg van het arboretum: een verzameling bomen en planten die samen het groene hart vormen van de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2022 en van de stadswijk die daarna op het Floriadeterrein verrijst.

Van A tot Z
Het arboretum is een idee van architect en stedenbouwkundige Winy Maas, die het masterplan voor de expo ontwikkelde. Hij deelde het Floriadeterrein op in rechthoekige kavels. Tussen die kavels komen vier meter brede groenstroken met planten waarvan de botanische naam met dezelfde letter begint. Zo loopt de verzameling op van A tot en met Z. Samen voren deze bomen en planten het arboretum. 

Gezonde, groene stad
Landschapsarchitect Niek Roozen: 'Alle planten en bomen in het arboretum worden geselecteerd op basis van de bijdrage die ze leveren aan een groene, gezonde stad. Denk aan bomen die de luchtkwaliteit kunnen verbeteren of bomen die voedsel leveren, zoals tamme kastanjes of vruchten.' Groen in de stad heeft een positief effect op het woon- en werkklimaat, zegt hij. 'Mensen kunnen zich beter concentreren, patiënten in ziekenhuizen genezen sneller. Zonder groen kunnen we eigenlijk geen goede steden bouwen.'

Inzending Nederlandse kwekers
Het arboretum wordt gerealiseerd door Stichting De Groene Stad, Gemeente Almere en Floriade Almere 2022 B.V. Voorafgaand aan de eerste aanplant is deze bijzondere samenwerking bezegeld door de ondertekening van een convenant tussen deze drie partijen. Gelijktijdig is er een online portal gelanceerd (www.floriade.nl/inzendingsierteelt) waarop Nederlandse kwekers kunnen intekenen op het inzenden van bomen en planten voor het arboretum. Na het intekenen krijgt de kweker een bezoek en worden de bomen gekeurd. Bij goedkeuring zorgt een ervaren transporteur in opdracht van gemeente Almere voor het transport van de bomen en planten naar het Floriadeterrein. Een vakkundige groenaannemer zorgt vanaf februari 2018 voor de aanplant en de nazorg.


Bijzondere mijlpaal
De eerste aanplant van het arboretum is een bijzondere mijlpaal, vindt burgemeester Franc Weerwind. 'De Floriade 2022 toont niet alleen welke schitterende producten en diensten onze Nederlandse tuinbouwsector kan leveren, maar gaat ook in op belangrijke vraagstukken, zoals voedselvoorziening of energiewinning in steden. Daarmee geeft de Floriade een beeld van de groene stad in de toekomst. De aanplant van deze boom is de eerste mooie grote stap daartoe.'

Over Floriade Almere 2022
Van april t/m oktober 2022 wordt in Almere de Floriade gehouden. Met een combinatie van groene attracties en groene evenementen wil Floriade bezoekers niet alleen informeren, maar vooral ook inspireren om groener en gezonder te leven. Bijzonder aan deze zevende editie van de wereldtuinbouwtentoonstelling is dat het tentoonstellingsterrein zich midden in de stad bevindt en dat het na afloop van de expo wordt getransformeerd tot een groene en gezonde stadswijk. 
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant