Afbeelding
Foto: Oase Lease

De stad van de toekomst moet groener worden

Algemeen

Met de ondertekening van De Groene Stad Charta in het Haagse VNO-NCW-gebouw door vooraanstaande bestuurders en ondernemers heeft 'Groen Nederland' sinds dinsdagmiddag een groene voorhoede.

VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer manifesteerde zich als woordvoerder van deze voorhoede. "Er komen tot 2030 één miljoen mensen bij in ons land, voor een groot deel in de steden. Als we niets doen 'versteent' de stad. Dat moeten we voorkomen met de aanleg van meer groen. Zo maken we de stad bovendien aantrekkelijker en gezonder".
Die boodschap bracht Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, vandaag bij de introductie van De Groene Stad Charta. Omdat de heer De Boer onverwacht verhinderd was, werd zijn toespraak in de hal van het VNO-NCW-gebouw uitgesproken door de directeur Economische Zaken van VNO-NCW, Jeroen Lammers.  
 
Betere luchtkwaliteit 
Volgens De Boer moet bij de aanleg van gebouwen en infrastructuur vanaf het begin meer worden nagedacht over de aanleg van groen. Meer bomen en planten verbeteren de luchtkwaliteit, dragen bij aan een grotere biodiversiteit en de stad wordt tegelijk meer klimaatadaptief. Ook kan de biomassa afkomstig van planten en bomen worden hergebruikt. "Als we dit proces met zijn allen goed inrichten is de maatschappelijke businesscase rendabel en wordt de woonomgeving gezonder en aantrekkelijker."  
 
Stichting De Groene Stad opgericht 
Om meer groen in de stad te krijgen hebben verschillende brancheorganisaties - Anthos, VHG en LTO – destijds het initiatief genomen om stichting De Groene Stad op te richten. De Stichting wil een kennis- en inspiratieplatform zijn en de discussie over meer groen onder projectontwikkelaars, stadsplanners, architecten, bouwers en bewoners stimuleren. Partners van de stichting kunnen de zogeheten Groene Stad Charta ondertekenen om samen te werken aan groenere steden. Tot de eerste ondertekenaars behoren behalve VNO-NCW, de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, adviesbureau voor duurzame bodemtechnologie Biomygreen, NL Greenlabel, de stichting Roofupdate en twee grote boomkwekerijen. In verschillende gemeenten staat toetreding tot de groep early adopters, de voorhoeve van ondertekenaars van de Groene Stad Charta, op de agenda. 
 
Groen is nu te vaak het sluitstuk  
Volgens de initiatiefnemers vormt de aanleg van groen te vaak het sluitstuk van de ruimtelijke inrichting. "Nog even een sprietig boompje hier of een kleine vijver daar, maar zonder dat er echt over is nagedacht." Zo brengt meer groen de temperatuur in de stad in hete maanden aanzienlijk naar beneden (tot wel 5 graden Celsius). Ook wordt fijnstof verminderd, CO2-gebufferd en kan groen het geluid met wel 5 decibel reduceren. Investeren in stedelijk groen betaalt zich daarnaast terug in de waardeontwikkeling van woningen en minder wateroverlast bij hevige regenval.   
 
De Boer: "Mij is opgevallen dat er vaak onvoldoende gebruik wordt gemaakt van het vakmanschap en de deskundigheid van de groenspecialisten. Zij weten welke planten goed fijnstof afvangen of de beste 'oogst' geven qua biomassa. Aanbestedende partijen moeten kosten en opbrengsten beter afwegen en de bedrijven kunnen veel doen om de businesscase te verduidelijken." 
 
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant