FPC-voorzitter Wilfred Janssen.
FPC-voorzitter Wilfred Janssen. Foto: Wilma van Velzen

Eén veilmoment voor de allerbeste prijsvorming

Algemeen

Voor de Royal FloraHolland Product Commissie (FPC) Amaryllis blijft het van groot belang dat er landelijk zo gelijk mogelijk geveild wordt.

De FPC-leden maken zich daarom hard voor het creëren van één veilmoment voor de beste prijsvorming. "Twee jaar geleden hebben we vanuit de FPC Amaryllis geadviseerd om het GP veilen te introduceren op momenten dat er veel aanbod is" zegt FPC-voorzitter Wilfred Janssen. "Dit kwam de veilsnelheid ten goede en wordt ook dit jaar voortgezet. We kijken nu terug op een goed seizoen qua prijsvorming. Het assortiment is zodanig veranderd dat er weer nieuwe soorten op de markt komen. Een knelpunt is de fusariumproblematiek bij de Christmas Gift. Dit is een belangrijke witte cultivar waarvan we het aanbod zien afnemen. Er zijn wel enkele nieuwe witte cultivars in de markt gebracht, maar hiervan zijn nog geen grote aantallen."

Interessant

Wilfred Janssen, zelf kweker van snij-Amaryllis, runt samen met zijn broer Jack Kwekerij Beaumonde BV op twee locaties in Huissen. "Wij oogsten Amaryllis van 1 november tot de Kerst. Hier ligt tevens onze piek, want eind januari is het gedaan met de productie. Daarnaast ben ik voorzitter van de FPC Amaryllis, inmiddels ruim zes jaar. Interessant is dat je goed op de hoogte blijft van alle ontwikkelingen rond Amaryllis bij Royal FloraHolland en daarbuiten. Onderwerpen die regelmatig ter sprake komen in de FPC zijn het veilen, de verpakking, promotie, afzet en ontwikkelingen van dat moment."

Ondersteuning

"In de FPC Amaryllis staan we er niet alleen voor. We krijgen ondersteuning van accountmanager Gert Jan Vlaar en productmanager Martijn Bentvelsen. Monique van de Knaap zorgt voor administratieve ondersteuning. Regelmatig sluiten er ook mensen aan vanuit Royal FloraHolland om een toelichting te geven. Zo zijn we tijdens de afgelopen Productdag Amaryllis van 9 november bijgepraat over het thema Duurzaamheid en wat het voor ons betekent om onze klanten in 2020 90% duurzaam te kunnen laten inkopen."

Andere maatregelen

Dit jaar is er volgens Wilfred Janssen gekeken hoe de ruim dertig FPC's, efficiënter en effectiever kunnen worden vormgegeven. "Aanleiding is dat door de reorganisaties steeds minder capaciteit beschikbaar is om de FPC's te bemensen. Idee is om een aantal FPC's samen te voegen. De FPC Amaryllis heeft aangegeven hier niet voor te kiezen en de noodzakelijke efficiency- en effectiviteitslagen te willen zoeken in andere maatregelen. Dit zal in 2018 vorm krijgen."

Kwaliteitscontrole

Kwaliteitsverbetering komt jaarlijks terug op de agenda. "Tot vorig jaar was de dienst kwaliteitsadvies van Royal FloraHolland hierbij behulpzaam. Nu vonden we een alternatief in een kwaliteitscontrolebedrijf dat kwekers op vrijwillige basis kunnen inschakelen. Er wordt gekeken naar uniformiteit in lengte, rijpheid en de presentatie in de doos. De kweker krijgt feedback op hoe hij presteert op deze onderdelen ten opzichte van andere kwekers." Onder de titel 'Hello Amaryllis' werd vorig jaar gestart met een nieuwe promotiecampagne. "Er zijn meer promotieactiviteiten, de start van het nieuwe Amaryllis seizoen en een Meet & Greet tussen handelaren en kwekers. Sinds vorig jaar hebben we ook een stand op de Trade Fair Aalsmeer."

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant