Logo bloemenkrant.nl
Linda van Leeuwen, onderzoeker.
Linda van Leeuwen, onderzoeker. (Foto: Wilma van Velzen)
Growers pride

Cyclamen benchmark voor inzicht productkwaliteit

Dit seizoen wordt alweer de 6e Cyclamen benchmark georganiseerd.

Het startmoment is opgeschoven om meer telers de gelegenheid te geven mee te doen. Aanmelden kan tot vrijdag 24 november.

De Cyclamen benchmark wordt georganiseerd door de Nederlandse veredelaars, de landelijke commissie Cyclamen van LTO Glaskracht Nederland en Royal FloraHolland en vindt plaats in het PostHarvest Kenniscentrum van Royal FloraHolland in Aalsmeer. Senior onderzoeker Henk Barendse legt uit dat de opzet vergelijkbaar is met vorig jaar. "In samenwerking met Arthur van den Berg van LTO Glaskracht Nederland zorgt mijn collega onderzoeker Linda van Leeuwen voor de begeleiding. Cyclamentelers dagen we uit mee te doen, want een benchmark levert de individuele teler inzicht waar hij staat ten opzichte van collegatelers. Is zijn product wel zo goed als hij zelf denkt? En kan de teler een consument met de prestaties van zijn product de consument 'verleiden' tot een herhalingsaankoop?"

Benchmark

Een benchmark geeft inzicht in de kwaliteit van de verschillende cultivars, maar toont ook welke Cyclamen echt geschikt zijn als kamerplant. Deze informatie kan een belangrijk hulpmiddel zijn bij het maken van de cultivarkeuze voor zowel telers als handel. "Een tevreden consument koopt het volgende seizoen gemakkelijk weer Cyclamen. Voor consumenten zijn alle Cyclamen hetzelfde, of deze nu van teler A of B afkomstig zijn. Een sierteeltproduct wat niet presteert, heeft altijd zijn weerslag op de verkopen. Door altijd de beste kwaliteit te leveren, wordt dit voorkomen."

Categorieën

Deelnemen aan de Cyclamen benchmark kan in drie categorieën: mini, midi en grootbloemig. Per inzending moeten zes planten met het normale aantal bloemen worden aangeleverd. Om in aanmerking te komen voor de Award moet een mix partij worden aangeleverd uit vier kleuren. "Tijdens de testperiode van vijf weken worden de planten in onze uitbloeiruimte in verschillende situaties getest, waaronder een reële transport- en winkelsimulatie. Ook willen de telers en de landelijke commissie Cyclamen van LTO Glaskracht Nederland het effect zien van andere teeltomstandigheden zoals kouder in de kas op de houdbaarheid om hiervan sortimentbreed een goed beeld te krijgen. Na afloop van de test kunnen de deelnemers hun testresultaten online volgen en na afloop per test een standaardrapport downloaden.
Voor de komende Cyclamen benchmark hebben zo'n vijfentwintig telers aangemeld en er volgt nog een belronde. "Ik verwacht dat dit aantal zeker nog wordt verdubbeld. Testresultaten leveren interessante informatie over nieuwe genetica en noviteiten. Er is een grote behoefte naar raseigenschappen met betrekking tot consumentenwaarde en kwaliteit wordt in de nabije toekomst steeds belangrijker. Dus wil je twintig procent meer planten verkopen dan zal je de consument hiertoe moeten verleiden. Een goede sierwaarde draagt hieraan bij."

Start

Deelnemers ontvangen na afloop alle testresultaten, uiteraard zonder bedrijfsnamen, zodat zij zien welke rassen wel of niet goed scoren. Het testen start dinsdag 28 november. Aan de teler met de beste Cyclamen wordt vrijdag 12 januari de Award 2017 uitgereikt. Aanmelden kan bij Linda van Leeuwen bij Royal FloraHolland (tel. 0174-634058) of naar Arthur van den Berg van LTO Glaskracht Nederland (tel. 010-8008419).

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden