Afbeelding
Foto: RFH

Aanhoudende groei bloemen- en plantenexport 

Algemeen

Tot en met september is de exportwaarde van bloemen en planten vanuit Nederland met 6% geklommen tot bijna € 4,7 miljard.

Trends als een sterkere spreiding over meer landen, een snellere groei bij bloemen en de forse toename naar Duitsland zetten door. Dit stellen VGB en Floridata vast op basis van de exportstatistieken. Het afgelopen kwartaal was het veertiende in een reeks met een positieve afsluiting. Exporteurs constateren dat de internationale concurrentie toeneemt. "Nederland kan de wereldwijd sterke positie vasthouden door blijvend te investeren in ICT, de beschikbaarheid van een breed pakket en logistieke efficiency", aldus Floridata en de VGB.

September bleef met een toename van 4% iets achter bij de gemiddelde groei van afgerond 6% dit jaar. De kwartaalomzet in vergelijking met het derde kwartaal 2016 eindigde met ruim € 1,2 miljard 2,6% hoger. De effecten van de recent aangekondigde verhoging van het lage BTW-tarief op de binnenlandse afzet van bloemen en planten zijn lastig in te schatten. In Europees verband speelt bij de export een mogelijk andere heffingssystematiek, die de VGB samen met andere organisaties nauwlettend volgt.

Zie voor het gehele artikel de site van de VGB.
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant