Afbeelding
Foto: VBW

Komkommertijd of sierteelttijd?

Algemeen Column

De zomerperiode staat bekend als komkommertijd.

Alles staat even op een wat lager pitje, de druk gaat dan wat van de ketel, even wat tijd voor ontspannen en wellicht bezinning, om opgeladen en met goede voornemens de tweede helft van het jaar in te gaan.
In de sierteelt is het geen komkommertijd geweest. Gelukkig is het weer niet al te warm geweest, waardoor de klanten de loop naar de bloemist hebben behouden. De omzetten zijn redelijk doorgelopen, van een echte zomerdip is geen sprake. Daarnaast zijn er in de sierteelt in de afgelopen weken/maanden ontwikkelingen genoeg, die ervoor zorgen dat het geen komkommertijd is geweest.

Herbezinning klok
Met name de discussie over de toekomst van de fysieke klok heeft de gemoederen nogal bezig gehouden. Zonder in te gaan op alle (soms niet altijd bekende) details ben ik blij dat er een herbezinning op besluiten m.b.t. de fysieke klok zal komen. Dat we toegroeien naar een digitale toekomst is wel duidelijk, het tempo en de route van die ontwikkeling moet wel uitermate zorgvuldig gebeuren. En met behoud van het goed, van wat de fysieke klok bloemisten biedt.
De mogelijkheid van schouwen, geïnspireerd en geënthousiasmeerd worden, maximale zorg voor kwaliteit en vooral de emotie van het product vanuit de kweker overbrengen op de bloemist en niet in het minst het kunnen realiseren van een goed bedrijfsrendement zijn belangrijke zaken die de fysieke klok biedt. Behoud van de fysieke klok in combinatie met en een weg naar meer digitale mogelijkheden zijn belangrijke ingrediënten naar de toekomst. 

Herbezinning wetgeving
Wat ook in de afgelopen komkommertijd is gebeurd, of liever niet is gebeurd, is een de vorming van een nieuwe regering. Waarbij in de sierteelt er soms sprake is van (te) enthousiaste slagvaardigheid en besluitvorming, kan "Den Haag" worden verweten dat het uitblinkt in weinig voortgang en ontwikkeling. Met een zojuist afgewend gevaar van vallen van een demissionair kabinet en een ingewikkeld proces van opstellen van een jaarbegroting blinken wij uit in polderen zonder oplossing. Om van de vorming van een nieuwe route naar de toekomst, een helder regeerakkoord en meerjarenvisie maar te zwijgen.
Overigens biedt dit wel de kans om allerlei foute wetgeving vanuit het (recente) verleden op de onderhandelingstafel in te brengen. Zo heeft VBW de Wet Minimumloon (met loonkostenopdrijvende effecten van soms meer dan 100% stijging voor bepaalde doelgroepen in een aantal jaar), de Wet Werk en Zekerheid (met een fout ontslagrecht en onrechtvaardige transitievergoedingen bij diverse bedrijfseconomische omstandigheden) en de Wet Loondoorbetaling bij Ziekte (nu 2 jaar door betalen, meer dan 10 jaar vervolgverantwoordelijkheid) via MKB NL bij de gesprekspartners op tafel gelegd om te komen tot verbetering of voorkoming van verdere verslechtering.

Zeg het met bloemen en planten
Is dan alles kommer en kwel? Alle hulde aan burgermeester Aboutaleb, die niet alleen zeer adequaat reageerde bij terreurdreiging in Rotterdam, maar vervolgens ook de oproep deed en het plan gaat uitvoeren om bloemen- en plantenbakken in het straatbeeld in te zetten om terreuraanslagen te voorkomen. De slogan "Zeg het met bloemen (en planten)" krijgt opeens weer een extra dimensie, waarbij sierteelt aantoonbaar extra toegevoegde waarde heeft.

En tijdens al deze ontwikkelingen in komkommertijd is VBW bezig met de volgende STAP voor de bloemist. Voor iedere bloemist een Strategische analyse van de markt, de klant en het bedrijf, om de stap naar de toekomst te zetten. Daarnaast zijn de voorbereidingen voor een nieuwe CAO in volle gang, waarin we willen voortborduren op de huidige CAO en waar mogelijk nog verdere verbeteringen willen afspreken.

Wij stellen daarom voor om voor de zomerperiode niet meer de term komkommertijd te gebruiken. Sierteelttijd is zoveel mooier en beter.

Vereniging Bloemistwinkeliers
Marco Maasse – Algemeen directeur
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant