Afbeelding
Foto: BK

Sjaak

Algemeen Column

Of hij kampioen functieverzamelaar blijft, is nu de vraag. "Het worden er minder", zei een sierteeltondernemer.

Loek Hermans raakte inderdaad wat takken van de boom kwijt wegens disfunctioneren. Zoals bij de Raad van Toezicht van een zorginstelling, omdat hij niet de daad bij die kreet voegde en toezicht hield. Ook bij COA en in de kwestie Vestia faalde hij.
Ik heb hem verdedigd, want iemand met zoveel nevenfuncties, waarvan hij er nog talloze overhoudt, kan die onmogelijk ook vervullen. Daar kiezen organisaties zelf voor. Ook de tuinbouw, door hem schaamteloos 'boegbeeld' ervan te maken. Hij raakte zelfs het voorzitterschap van de VVD-fractie in de Eerste Kamer kwijt, terwijl in die partij toch nogal wat kan.
Goed, als boegbeeld valt hij niet op (wat men wel zou verwachten), daarom herinner ik er aan dat hij dat is. Ik vind dat hij moet worden vervangen door Sjaak van der Tak. Die werd als burgemeester van Westland de tuinbouwburgemeester van Nederland, verdiepte zich in de sector en stapt in oktober over naar het voorzitterschap van LTO Glaskracht Nederland. Hij weet hoe de hazen in de tuinbouw lopen. Goed, een nevenfunctie. Maar wel één in het verlengde van wat hij doet als tuinbouwadept. Lijkt mij uit ander hout gesneden dan functieverzamelaar Hermans, die ooit (na Van der Tak) tot voorzitter van Greenport Holland werd gebombardeerd, maar nog steeds is verbonden aan de topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen.
Eigenlijk hoorden wij altijd al meer van Sjaak dan van Loek. Boegbeeld eigen, zogezegd.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant