Afbeelding
Foto: GP Begonia

Nick Nieuwenhuyzen: de tuinbegonia is weer in opmars

Algemeen Growers pride

De tuinbegonia is weer in opmars. Afgelopen jaar nog won Begonia Miss Malibu als beste nieuwkomer met de meest visuele impact en de hoogste gemiddelde score op handelspotentieel de Fleurostar Award tijdens de Flowertrials.

"Zo'n binnenkomer geeft vertrouwen voor de toekomst", stelt Nick Nieuwenhuyzen, productcoördinator éénjarige zomerbloeiers bij Royal FloraHolland.

"Dit is echter nog maar het begin van een reeks ontwikkelingen aan de veredelingskant. Met nieuwe productintroducties zoals Miss Malibu krijgt het product tuinbegonia immers nieuw elan. Terecht, want qua tuinprestatie en visualiteit is tuinbegonia een echte topper. Daarnaast ligt er de uitdaging om deze kwaliteiten beter over te brengen naar de consument."


Veelheid aan variëteiten

Begonia's zijn er in alle mogelijke kleuren, vormen en variaties. Deze veelheid aan variëteiten maakt het voor de klanten niet altijd even gemakkelijk om te kiezen, maar dit is juist ook de kracht van het product tuinbegonia.

Voor iedereen zit er wel een favoriete begonia bij. Nieuwenhuyzen zegt het daarom bijzonder positief te vinden dat ook dit jaar weer een collectieve begoniapresentatie aanwezig is in het Willem Alexander Paviljoen in Keukenhof.

"Voor kwekers en veredelaars is dit een gelegenheid bij uitstek om verrassende kleuren en vormen aan de vele honderdduizenden consumenten te tonen.

Een positieve ontwikkeling voor Begonia is ook het Dreams project van Beekenkamp. Het doel van het Dreams project is een betere positionering van de Begonia met een duidelijker segmentering. Tijdens de Flower Trials in week 24 wordt dit project gelaunched.

Handelsindeling

De meest gebruikte indeling vanuit de handel voor tuinbegonia is: knolbegonia (Tuberhybrida Group), perkbegonia (semperflorens typen) en hangbegonia.

Binnen het marktaandeel Begonia bij Royal FloraHolland is de onderverdeling: indoor Begonia vijfenzeventig procent, buiten Begonia twintig procent en Bladbegonia vijf procent.
Het tuinbegonia-seizoen start rond week 14 en na de Moederdag zien we de aantallen weer afnemen. De piek voor tuinbegonia ligt rond week 18.


Aanwinst

De afzet van tuinbegonia verschilt per type. "Zo zien we de perkbegonia bijvoorbeeld in ieder kanaal terugkomen. De knol- en hangbegonia's zien we hoofdzakelijk terug in het groothandelskanaal en bij de tuincentra. De semperflorens typen zijn traditioneel het populairst, maar zelf word Ik vooral enthousiast van de huidige ontwikkelingen in het assortiment knol- en hangbegonia's.

Of het nu de nieuwe Miss Malibu is, een Begonia een uitbreiding van de Waterfall serie, of een Begonia Glowing Embers met zijn donkerbladige blad, iedere soort is een aanwinst voor het huidige assortiment hangbegonia. Indrukwekkend zijn eveneens de ontwikkelingen van de Non-stop serie, waarvan de enorme grote bloemen een lust voor het oog zijn."


Balkonplant van het jaar

In 2017 is de hangbegonia de balkonplant van het jaar. Dat wil zeggen dat dit product in samenwerking met Bloemenbureau Holland een seizoen lang positieve aandacht krijgt.

"Dit doen we door het inzetten van consumentenpromotie en het beschikbaar stellen van POS-materiaal en content richting handel.

De toekomst van Begonia zien we vooral positief. Immers, met nieuwe productintroducties zien we eindelijk de vernieuwing die deze productgroep nodig heeft."

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant