Afbeelding
Foto: GP Anjer

Meer betrokkenheid en daadkracht

Algemeen Growers pride

Dat een kweker voorzitter is van de Royal FloraHolland Product Commissie Anjer heeft volgens FPC-voorzitter Ed Toussaint gezorgd voor meer betrokkenheid en daadkracht.


Door Wilma van Velzen

"Sinds vier jaar ben ik voorzitter van FPC-Anjer", zegt Toussaint van Anjerkwekerij Nieuwland in Hoek van Holland.

"De reden dat ik mij hiervoor beschikbaar heb gesteld is, dat ik deze functie een uitdaging vond. Maar ook omdat het mij een goed idee leek dat een kweker voorzitter werd. Voor die tijd was een veilingmedewerker voorzitter.

De verandering van de structuur van de FPC's bood deze nieuwe mogelijkheid van bestuurlijke invulling, die inmiddels tot meer betrokkenheid en daadkracht in de FPC heeft geleid."


Aanvoerexcessen voorkomen

Een van de belangrijkste punten welke de afgelopen jaren veelvuldig in de FPC aan de orde kwam, is volgens Toussaint de aanvoerregelmaat van contractzenders voor de klok bij Royal FloraHolland.

"Tot zo'n drie jaar geleden werd er door de veiling onvoldoende gelet op de aanvoerregelmaat en aanvoerhoeveelheden van de contractzenders. Veel aanvoerexcessen bij klokverkoop en mindere prijzen voor de leden waren hiervan het gevolg.

Om hier iets aan te doen was een lange en moeilijke weg. Het stellen van voorwaarden waaronder contractzenders bloemen mogen aanvoeren voor de klok bij Royal FloraHolland werd aangedragen als oplossing.

Ofwel per periode worden door Royal FloraHolland de aanvoerhoeveelheden vastgesteld voor de contractzenders. Aanvoerexcessen bij klokverkoop worden op deze manier door de veiling voorkomen."


Promotie

Hoog op de agenda staat ook de anjerpromotie, waaraan door alle aanvoerders van Anjer wordt meebetaald.
"VBW verzorgt de promotie van Anjers naar de Hollandse bloemisten en een aantal groothandelaren. De Belgische bloemistenvereniging VLAM lift hierop mee.

Kijken we naar het teeltoppervlak van in Nederland geteelde Anjers dan is dit de afgelopen vijf jaar vrij stabiel gebleven. Het kasoppervlak varieert van 4.000 m2 tot 28.000 m2, wat aangeeft dat er grotere en kleinere anjerkwekerijen zijn.

Het merendeel van de kwekers legt zich toe op de teelt van standaard anjers. Een handvol teelt trosanjers, maar de aanplant van trosanjers is de laatste jaren wel geleidelijk toegenomen."


Noviteiten

De samenwerking tussen kwekers en veredelaars verloopt goed en er is volop communicatie over noviteiten. Nieuwe anjers worden vaak bij de kwekers getest, die hun ervaringen en oordeel op hun beurt weer communiceren naar de veredelaars.

"Van de manier van bewortelen tot in welk medium is bespreekbaar. Een knelpuntje is echter de beschikbaarheid van sommige soorten.

Als hiervoor alleen vraag is van de Nederlandse telers kan het zijn dat een vermeerderaar te weinig stekken van dat soort verkoopt en besluit hiermee te stoppen, omdat het dan te duur is dit soort in stand te houden."


Goed contact

Anjers zijn thans in vrijwel alle denkbare kleuren verkrijgbaar en het sortiment in bestaande kleuren is steeds breder en breder.

Vooral bij de trosanjers zijn er nieuwe bloemtypen in het sortiment te vinden zoals stervormige bloemen en platte bloemen in steeds meer kleuren.

Daarbij is de aanvoerrijpheid volgens Toussaint geen discussiepunt meer, omdat op de aanvoerbrief een rijpheidscode moet worden ingevuld.

"Dit werkt prima in de praktijk. Overigens hebben de overgebleven anjerkwekers in Nederland goed contact met elkaar. Zo weten zij van elkaar welke soorten worden geteeld, wat uiteindelijk resulteert in een breed aanbod."

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant