Afbeelding
Foto: BK

Waarde

Algemeen Column

Kwekers en veiling hebben geen 600 handelaren nodig, zei CEO Lucas Vos van Royal FloraHolland in bijeenkomst op Keukenhof.

En hij herhaalde zijn klacht dat die klanten van hem geen toegevoegde waarde leveren. Ze moeten van hem nieuwe markten openen en de consument bereiken.
Gaat hij er toch even aan voorbij dat die handelaren nog bestaan, omdat zij naar alle delen van de wereld de bloemen brachten die telers op de veiling aanvoerden. Lijkt me toch lastig worden als er opeens 500 uitvallen, omdat zij niet door het examen van Vos komen. Misschien doen zij het merendeels in zijn ogen niet goed, maar kennelijk hebben zij wel klanten.
Terwijl hij sinds zijn aantreden een soort vriendelijkheidsoffensief naar de afnemers van de veiling begon (die had altijd met hen op voet van oorlog geleefd), laat hij tegelijk weten aan velen van hen geen behoefte te hebben. Tenzij ze doen wat RFH wil, namelijk 'concepten' ontwikkelen. Maar die moeten dan weer voldoen aan wat de veiling daaronder verstaat, want het ene concept is het andere niet.
Eigenlijk is er niets nieuws onder de zon. De veiling meent te weten waarheen de spullen moeten en gaat vervolgens naar allang door exporteurs ontdekte gebieden. In de loop der decennia zag ik telkens nieuwe handelaren verschijnen. Misschien is het toch ook wel een toegevoegde waarde dat die sjouwers de producten uit Aalsmeer, Naaldwijk en Rijnsburg naar de uiteinden der aarde brengen. Vos heeft geen behoefte aan ze. Kwekers misschien nog even wel…


 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant