Afbeelding
Foto: BK

In de rozen wordt weer geïnnoveerd

Algemeen Growers pride

Na een aantal turbulente jaren is het areaal Nederlandse rozen in rustiger vaarwater gekomen en lijkt het thans stabiel met een ruime 200 hectare onder glas.


Door Wilma van Velzen

"Er bevindt zich nog wel een aantal bedrijven in zwaar weer, maar er wordt weer geïnnoveerd", zegt Mark van der Hulst, voorzitter van de Royal FloraHolland Product Commissie Roos.
"Ook breiden verschillende bedrijven uit of zijn er weer concrete plannen in die richting. Kijk je naar de rozenteelt in het algemeen, dan zie je het afgelopen decennium veel veranderingen, waaronder de verschuiving van kostprijsgericht concurreren met in Afrika geteelde rozen naar kwaliteits- en afzetgericht produceren.
Dit resulteerde in grotere rozen, exclusieve cultivars, aparte kleuren en vormen en nog hogere kwaliteitsniveaus. Wel verschilt sterk per bedrijf welke weg is ingeslagen."


Exclusieve teelt

Wat de productie betreft denkt Van der Hulst dat de tijd voorbij is een cultivar te kiezen, omdat anderen die ook telen en deze dan 'gewoon' aan te voeren onder de klok.
"Toch blijven een aantal soorten groot in areaal, maar valt het op dat er steeds meer cultivars bijkomen die exclusief worden geteeld, zowel in Nederland als in Afrika.
Door de veranderde Euro-Dollar verhouding is de kostprijs bij de Afrikaanse kwekers sterk onder druk komen te staan. Je ziet hierdoor nu ook in Afrika de genoemde verschuivingen in sortiment en kwaliteit.


Actief participeren

Van der Hulst maakt alweer zo'n zeven jaar deel uit van de FPC-Roos, waarvan drie jaar als voorzitter.
"Mijn vader Sjaak van der Hulst is ook altijd bestuurlijk actief geweest en neemt nog steeds deel in landelijke commissies en besturen.
Thuis kregen we met de paplepel ingegeven dat het belangrijk is als bedrijf je antennes naar buiten te hebben en je verantwoordelijkheid te nemen door actief te participeren in de sector.
Niet alleen omdat je samen sterker bent, maar ook omdat een gezonde omgeving randvoorwaarde is om te overleven.
Zelf weet ik niet beter een rozenkwekerij aan huis te hebben. Reeds vijftien jaar onderneem ik samen met mijn vrouw actief mee, en heb ik enkele jaren geleden samen met mijn broers en zus het uit 1975 daterende bedrijf van mijn ouders overgenomen. Onder de paraplu Van der Hulst Rozenkwekerijen zijn we thans op drie locaties van drie hectare actief."


FPC-agenda

Een belangrijk FPC-agendapunt is het nieuwe Veilen.
"Dit wordt steeds concreter, waardoor het tactische niveau meer naar voren komt. Te denken valt aan het indelen van de veilgroepen op de nieuw te vormen klokken in de cloud. Of neem de veranderende wereldhandel met rozen in het bijzonder.
De vraag is of Royal FloraHolland de draaischijf blijft voor de bloemenhandel in Europa en de wereld. Het programma Floramundo 2.0 moet hierop het antwoord zijn.
Dit is eigenlijk meer een strategisch programma, echter voor Roos zeer actueel vanwege het internationale karakter van de productgroep. Dit wordt met veel interesse door de FPC gevolgd, naast onderwerpen zoals kwaliteit, keur, promotie, fust en klokvoorverkoop."


Oproep aan kwekers

Op de vraag welke onderwerpen nog op de agenda moeten, antwoordt Van der Hulst dat zijn punten altijd wel op de agenda komen.
"Ik wil daarom vooral alle kwekers oproepen punten aan te dragen die zij ook op de FPC-agenda willen zien. Immers, zonder input van de kwekers wordt deze gevuld naar enkel onze inzichten.
FPC-Roos heeft zich als doel gesteld in 2017 de verbinding met de kwekers te versterken.
Het moet meer 'van en voor' de rozenkwekers worden, zodat zij beter op de hoogte zijn van wat in de FPC besproken wordt.
Royal FloraHolland verandert de komende jaren ingrijpend. Via de FPC's kan op effectieve wijze sturing gegeven worden door kwekers.
Laten we hier allemaal gebruik van maken!"

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant