Afbeelding
Foto: BK

Veiling Rhein-Maas: kwaliteit rozen van aanvoerders zeer goed

Algemeen Growers pride

De kwaliteit van rozen en trosrozen die in Nederland en Duitsland worden geproduceerd door de aanvoerders van Veiling Rhein-Maas is zeer goed. Dit combineert goed met het feit dat grootbloemige rozen en trosrozen op dit moment een trend zijn.

Door Wilma van Velzen

Bij Veiling Rhein-Maas zijn Pieter Duijf en Andreas Horst verantwoordelijk voor het assortiment rozen aan de veilingklok in Straelen-Herongen en tevens veilingmeester snijbloemen.
Beiden onderhouden de contacten met de rozenaanvoerders, waarbij Pieter de directe contactpersoon voor de Nederlanse rozenaanvoerders is en Andreas de Duitse rozenaanvoerders begeleidt.
"Roos is de nummer één van de snijbloemen" stelt Pieter. "Ze kunnen prachtig verwerkt worden in mooie boeketten en arrangementen, maar ook als enkele bloem trekken ze de aandacht door de veelheid in kleuren, en in grootte wat betreft bloei en bloeivorm.
Vooral dat laatste maakt de roos zo bijzonder."


Weersomstandigheden

"Terugblikkend op het afgelopen jaar was de afzet over het algemeen goed" concludeert Andreas.
"We hadden een constant aanbod tegen in de regel goede prijzen. Ook de start in 2017 was goed. Naast aanvoer van onze rozenaanvoerders uit Nederland en Duitsland, is er eveneens aanvoer uit andere landen.
Minder aanvoer kwam er uit Ethiopië en Kenia omdat de aanbodsituatie daar de eerste maanden van het jaar werd beïnvloed door lage temperaturen.
Anderzijds liep ook de inkoop bij klanten de afgelopen weken iets terug, omdat de focus van klanten zich vanwege de zonnige weersomstandigheden heeft verlegd naar de tuinplanten. Eindconsumenten zijn immers al druk in de weer met het inrichten van hun tuin."


Assortimentsverbreding

In de Top 5 snijrozen algemeen worden bij Veiling Rhein-Maas Red Naomi!, Avalanche+, Athena, Belle Rose en Mariyo! aangetroffen. De Top 3 trosroos toont Biedermeier, Piano Freiland en Creamy Twister.

De meest gevraagde kleuren zijn roze, rood en wit, geel en oranje. "Hoewel Veiling Rhein-Maas al een compleet en diep assortiment rozenaanbod heeft, wordt gewerkt aan assortimentsverbreding" zegt Andreas.

"Met diverse aanvoerders zijn we hierover al in gesprek. De rozen die bij ons verkocht worden zijn eigenlijk voor alle segmenten klanten belangrijk. Of het nu groothandel, bloemisten of vakhandel is.

De meeste rozen worden via de veilingklokken in Straelen-Herongen verhandeld, al neemt de verkoop via bemiddeling ook bij Veiling Rhein-Maas de laatste jaren toe. De verwachting is dat bemiddeling de komende tijd steeds belangrijker wordt.

Momenteel worden op jaarbasis circa 45.000.000 lokale rozen vermarkt, afkomstig van Nederlandse en Duitse rozenaanvoerders. De meeste rozen zijn bestemd voor de Duitse en Nederlandse markt. Een kleiner gedeelte gaat naar overige landen, waaronder België, Frankrijk en Oost- en Noord-Europa."


Fairtrade pilotproject

Vanaf 11 januari van dit jaar is Veiling Rhein-Maas gestart met een pilotproject met het op alle veildagen verkopen van Fairtrade gecertificeerde rozen aan de veilingklokken.

"Op dit moment biedt Van der Deijl Roses B.V. uit Noordwijk deze aan in een lengte van minimaal 60 cm", zegt Pieter. "De navraag is goed en de prijsvorming stelt eveneens tevreden. Daarom onderzoekt de veiling momenteel, hoe de verdere verkoop van Fairtrade gecertificeerde producten vormgegeven kan worden.

Dit kan onder andere een mogelijke uitbreiding van het assortiment aan Fairtrade gecertificeerde producten zijn.
De assortimentsaanvulling was voor de veiling niet alleen een reactie op de resultaten het gehouden klantenonderzoek, maar ook een stap die de activiteiten van Veiling Rhein-Maas in het kader van de stijgende vraag naar duurzaam geproduceerde producten ondersteunt."

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant