Afbeelding
Foto: GP / BK

Echte 'musthave' voor alle exporteurs

Algemeen Growers pride

Platycodon is een echte 'musthave' voor de meeste exporteurs. Een prachtig product dat 'hufterproof' is en daardoor goed en vrijwel risicoloos te transporteren door Europa.

Door Wilma van Velzen

"De meeste Platycodon wordt afgezet via de tuincentra en bouwmarkten in heel Europa" stelt Mark Zijlstra, productmanager Bloeiende Planten bij Royal FloraHolland. "Vooral naar het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk wordt veel Platycodon geëxporteerd."


Helderblauwe kleur

Wat voor Zijlstra Platycodon zo bijzonder maakt is dat het een echte zomerbloeier is.
"Het is een mooie compact plant met het bijkomende voordeel dat deze er ook is in een prachtige helderblauwe variant, naast wit en roze.
Daarnaast is het product voor een langere periode leverbaar, van eind periode 3 tot en met 10. Ofwel vanaf week 11. De piekaanvoer zit in periode 6, 7 en 8. Dit maakt het tot een typisch seizoenproduct."


Traditionele types

Hoewel Platycodon niet een heel groot product is binnen Royal FloraHolland, worden jaarlijks in Europa circa 10 miljoen planten van geproduceerd. Daarvan is circa negentig procent Nederlandse teelt.
De traditionele, enkelbloemige, types blijven het meest populair.
Waar de dubbelbloemige Platycodon bijna niet meer wordt geproduceerd zien we dit jaar een nieuwe productontwikkeling ontstaan, namelijk een mix van twee kleuren in een pot.

Kleuren

"Van alle Platycodon wordt zo'n dertig procent als mix aangevoerd. Kijken we naar de kleuren dan pakt blauw / paars met tachtig procent het grootste marktaandeel. De overige twintig procent wordt ingevuld met wit en roze."


Stabiele productgroep

Overigens is Platycodon volgens Zijlstra al een aantal jaren een stabiele productgroep binnen Royal FloraHolland.
"Afhankelijk van het voorgaande jaar zien we enkele afvallers of toetreders. Door de band genomen zijn er circa vijftig aanvoerders in totaliteit, waarvan vijf spelers de dienst uitmaken.
Zet je dit af in verhouding van directe verkopen tot klokverkopen, dan nemen de directe verkoopstromen toe. In 2016 werd met eenenzeventig procent directe verkopen twee procent meer afgezet dan in 2015.


Voor 2017 verwachten we dat het aandeel directe verkopen nog verder zal toenemen. Dat wordt veroorzaakt omdat een bekende klokaanvoerder is gestopt met de teelt van Platycodon."


Prijsontwikkeling

De prijsontwikkeling van Platycodon mag sinds 2014 redelijk stabiel worden genoemd. Wel ziet Zijlstra dat het weer en het aanbod invloed hebben op de prijs per week.


"Maar uiteindelijk zijn deze omstandigheden slechts van beperkte invloed op de gemiddelde jaarprijs. De middenprijs zal het komende seizoen wellicht fractioneel hoger uitvallen, de start is in ieder geval goed" aldus Zijlstra.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant