Afbeelding
Foto: GP / BK

Astra: de enige Platycodon die zo mooi geteeld kan worden

Algemeen Growers pride

Platycodon grandifloris Astra is volgens Ton Zwinkels de enige Platycodon die zo mooi geteeld kan worden. Met zijn attractieve bloemen is het met recht een van de SuperStars uit het Sakata assortiment.

Door Wilma van Velzen

Ton Zwinkels (zie foto) is al drieëndertig jaar werkzaam bij WPK (Westlandse Planten Kwekerij) in Made, waarvan de laatste vijftien jaar als accountmanager kool en potplanten.
"Misschien een niet zo voor de hand liggende combinatie, maar uitstekend werkbaar. De corebusiness van WPK is warme groenteplanten en worden het meest geleverd tussen week 36 en week 4.
Hiertussen telen we diverse potplanten en koolplanten voor de professionele landbouw in Europa. Het potplantenmerk van WPK is House & Garden. Onder dit merk wordt onze Platycodon in de markt gezet."


Constante kwaliteit

Over de Platycodon zegt Zwinkels dit een geweldige plant te vinden.
"Wij kweken deze al jaren met een constante kwaliteit. Het is prachtig om de teelt ervan in de kas te zien groeien, maar het is beslist ook een aantrekkelijk artikel voor de consument.
De mooie grote bloemen van Platycodon en zijn heldere kleuren spreken voor zich. De Astra is in dat opzicht uniek. Hij wordt bij ons geteeld in de kleuren wit, roze en blauw en worden zowel in de mix als op kleur geleverd, maar dat is klantspecifiek. De bijnaam van de Platycodon is ballonplant en dat komt vanwege de ballonvormige knoppen. Het zijn de grote stervormige bloemen die het juist zo mooi maken."


Aantrekkingskracht

Volgens veredelaar en zaadleverancier Sakata maakt de Platycodon Astra deel uit van de SuperStars serie en is deze ook zeer geschikt voor de Retail. De opvallende stervormige bloemen hebben een grote aantrekkingskracht. De Astra is daardoor ook heel geschikt om als potplant cadeau te geven, maar evenzeer is het een gewilde terrasplant. Want in de mix in een trendy plantenbak is het een echte eyecatcher op elk terras, balkon of patio.
Mooie inspiratiefoto's specifiek van de Astra als terrasplant of cadeauartikel voor de handel zijn te vinden op www.platycodonastra.eu.


Seizoenproduct

Platycodon is volgens Zwinkels een relatief klein product. "Ook is het zeker geen makkelijk te telen plant. De aantallen zijn stabiel en voor het komende seizoen zelfs iets krimpend. Het grootste aandeel is bestemd voor de buitenlandse markt. De grootste afzetlanden zijn het Verenigd Koninkrijk, Italië, Duitsland en Frankrijk.
De Platycodon is bovendien een echt seizoenproduct en leverbaar tussen week 15 en 37. En een toppertje onder de bloeiende potplanten is het zeker."

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant