Afbeelding
Foto: VBW

VBW-lobby voor lagere/geen transitievergoeding succesvol

Algemeen Column

VBW pleit sinds afgelopen zomer voor een betere werking van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ), m.n. op gebied van transitievergoeding (o.a. ook bij bedrijfsbeëindiging).

Bij het opstellen van deze wet is er onvoldoende/geen rekening gehouden met in ieder geval 2 facetten, die een kleine werkgever hard kunnen raken: bij langdurige ziekte (> 2 jaar) kan de arbeidsovereenkomst worden beëindigd, maar moet er wel een transitievergoeding worden betaald.
Daarnaast heeft de wet in haar werking opgeleverd dat een ondernemer die zijn bedrijf moet/wil staken, ook een transitievergoeding aan de medewerkers moet betalen. Met als gevolg dat staken niet lukt, omdat deze torenhoge vergoeding veelal niet op te brengen is.

Over deze beide schrijnende aspecten, en zeker de laatste, heeft VBW persoonlijk contact gehad met alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer, met Min. Asscher en hebben we onze vraag ook neergelegd bij MKB Nederland om mee te gaan doen in de lobby.
Op 16 februari j.l. kreeg VBW van Min. Asscher in een brief antwoord dat de WWZ op gebied van transitievergoeding zal worden aangepast, waarbij er nog enige tijd nodig is om zaken te formaliseren.
Op 23 maart heeft minister Asscher vervolgens een wetsvoorstel ingediend dat bepaalt dat de werkgever gecompenseerd wordt voor de betaalde transitievergoeding bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst na langdurige arbeidsongeschiktheid. Daarnaast wijzigt volgens het voorstel ook de mogelijkheid om bij cao van de transitievergoeding af te wijken, zij het dat dat alleen mogelijk is bij ontslag om bedrijfseconomische redenen, ook in het kader van bedrijfsbeëindiging.
De beoogde ingangsdatum van de compensatie voor de transitievergoeding is 1 januari 2019 (met terugwerkende kracht tot 1 juli 2015), en van de gewijzigde afwijkingsmogelijkheid bij cao 1 januari 2018. 

Het stemt VBW tevreden dat Min. Asscher het wetsvoorstel nu indient. Daarmee bereiken we dat de kosten van personeel bij langdurige ziekte voor de werkgever beperkt blijven en dat er bij eventuele bedrijfsbeëindiging er geen torenhoge transitiekosten betaald hoeven te gaan worden.
In de komende CAO-besprekingen staat dit punt bij VBW op de agenda. Het is overigens nog wel afwachten of de nieuwe Tweede Kamer het voorstel in behandeling zal nemen, of controversieel zal verklaren totdat er een nieuwe regering is.

In de komende CAO-besprekingen zal VBW dit punt op de agenda zetten: voor m.n. ondernemers die hun bedrijf willen/moeten staken, willen we een nette en betaalbare oplossing hebben om hen ook de ruimte te geven om verantwoord te stoppen. En gezien het feit dat de vraag naar goed personeel in de markt groeit, zal VBW er alles aan doen om medewerkers uit deze bedrijven een goede plek elders te bieden.

Via de website van VBW is een handig instrument (werkenbijdebloemist) beschikbaar om zo vraag en aanbod bij elkaar te brengen.

VBW
Marco Maasse
Algemeen directeur

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant