Logo bloemenkrant.nl
Column

Sentimental Journey

18,5 jaar VGB-archief en kasten schoonde ik de afgelopen weken op.

Met 'enig sentiment' las ik terug wat we in die jaren gedaan hebben en met welke bedrijven we samenwerkten. Helaas inmiddels veel vergane glorie: Zurel, Baardse bloemen, Blumex, Movrie, Ciccolella, Florimex, Wesseling en ga zo nog maar even door.
Gelukkig vonden de medewerkers vaak binnen de sector weer een nieuwe baan, bij een innovatief bedrijf dat zich wel verder weet te ontwikkelen. Ook een hoop projecten gedaan met Rijnsburgse lijnrijders. Vol in beweging, inkoop uitbesteden, ondersteunende verkoop via de websites en hopen dat de kinderen in het bedrijf blijven. 

Ja, de sector bruist, bedrijven innoveren en alles verandert constant. Mijn grootste verzameling oude businesscards is van (oud) medewerkers van Flora Rijnsburg, mijn eerste 'thuis' in de sector. Ook van Bloemenveiling Holland en Aalsmeer. Na de grote fusie is het verloop daar echter dramatisch. Intussen ken ik wel 100 oud-medewerkers. Wat heeft de VGB samen met hen allemaal bereikt?

Om eens wat te noemen:
•    één fustpool voor alle veilingemmers, met één statiegeld tarief;
•    één fustpool voor alle bloemendozen, met één statiegeld tarief;
•    één pool voor alle veilingstapelwagens met één slotplaat;
•    uniforme locatiecodes voor alle bedrijven, docks en deuren in de sector;
•    diverse nieuwe Floricode standaards en berichten zoals het leveringsbericht, factuurbericht en ETO;
•    het behoud van de HBAG handelsexport statistiek en de oprichting van Floridata.

Niet te vergeten al het kwaliteit- en ketenonderzoek samen met Wageningen; lange exportketens per trein naar Milaan, Warschau, Barcelona en Malmö. Importketens met zeecontainers uit Columbia, Ecuador, Zuid Afrika en nu ook Kenia. Allemaal collectieve sector inspanningen en sectorprestaties, waaraan ik mocht meewerken en waar ik trots op ben. 

Na deze sentimental journey straks de fysieke reis. Vandaag, dinsdag 28 februari, doe ik de deur bij de VGB dicht en ga 30 dagen zwerven in Zuid Portugal, langs de Rota Vicentina. Van Cabo de Sao Vicente richting Santiago de Compostela. Of ik het helemaal ga halen weet ik nog niet, dat is ook niet zo belangrijk, 'it is rather a journey than a destination'.
Het belangrijkste is dat ik na de voettocht weer helemaal klaar ben voor mijn nieuwe uitdaging en doorstart bij een prachtig innovatief bedrijf, binnen onze mooie sector. 

Het gaat u allen goed!

Anton Bril
VGB Trade Services 
www.vgb.nl | VGB Voor wie verstandig handelt

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden