Afbeelding
Foto: De Zwarte Tulp

'William Morris, Patronen van Bloemen' 

Algemeen

Dit voorjaar staan de bloempatronen van William Morris (1834-1896) centraal in Museum De Zwarte Tulp in Lisse.

Morris' ontwerpen kenmerken zich door een overvloed aan bloemen, repeterende patronen en intens kleurgebruik. De Morris & Co. behangsels en stoffen, ooit met de hand gedrukt maar nu machinaal, worden nog steeds geproduceerd en wereldwijd verkocht.
William Morris is een belangrijke ontwerper van 19-de eeuws Engeland. Hij was een van de grondleggers van de Arts and Crafts beweging. Deze beweging, waarbij ambacht voorop stond, veranderde het Engelse interieur. 

Botanische prenten als inspiratie
Inspiratie voor zijn ontwerpen vond Morris in zijn tuin van Kelmscott Manor, in de natuur en in geïllustreerde boeken. In zijn uitgebreide bibliotheek bevonden zich ook verschillende plantenboeken. Zijn speciale voorliefde hadden de vroege, 16de-eeuwse boeken met ingekleurde houtsneden van planten van Dodaneus, Fuchs, Mattioli, Gerarde en Parkinson. In het Prentenkabinet van Museum De Zwarte Tulp worden tijdens de tentoonstelling bladen uit deze boeken getoond. In de tentoonstelling ligt de nadruk op Morris & Co. dessins met bolgewassen.

De tentoonstelling is te zien vanaf 18 maart tot en met 6 augustus 2017. 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant