Afbeelding

Positieve groothandel

Column Column

Nederlandse ondernemers, vooral de groothandelaren, zijn positief gestemd. Uit de conjunctuur enquête Nederland blijkt dat het ondernemersvertrouwen sinds 2014 aan het toenemen is en voor volgend jaar de meerderheid ook optimistisch gestemd is.

Meest positief zijn de bedrijven in de bouw, gevolgd door de groothandel. Zij verwachten investeringen, inkooporders, werkgelegenheid en zijn positief over de omzetverwachting in zowel binnen- als buitenland. De groothandel is voor het zevende kwartaal op een rij zelfs bovengemiddeld positief. Het mooie hiervan is dat dit zich uit in een aandachtverschuiving van kostenreductie en prijsconcurrentie naar productverbetering. Dat kan omdat bedrijven ook weer wat minder financiële belemmeringen (debiteurenrisico's, leningen) voelen. Dit is een goede ontwikkeling, ook voor onze sector waar marge vaak een aandachtspunt is.

Het zijn wel algemene cijfers maar herkenbaar. Ook de groothandel in bloemen en planten is in grote lijnen optimistisch gestemd. Zelfs in lastige crisis tijden lukt het om de export op niveau te houden. Boycot Rusland, Brexit, heel vervelend voor wie veel op die landen afzet maar op de totale export is de invloed gelukkig beperkt. En wat we dit jaar ook van het nieuwe bewind in Amerika mogen verwachten, ook dat gaat zich links- of rechtsom weer oplossen. De cijfers van Valentijn heb ik nog niet gezien maar de berichten uit de markt en het karrentekort van de veiling doen vermoeden dat de start van dit nieuwe jaar naar verwachting verloopt.

Geïnteresseerd in ontwikkelingen binnen en tussen groepen ondernemers? De conjunctuur enquête, wordt elk kwartaal uitgevoerd door CBS, EIB, KVK, MKB Nederland en VNO NCW. U kunt hem downloaden via www.ondernemersplein.nl/coen.

Manon Velthuis
VGB beleidsmedewerker
www.vgb.nl | VGB Voor wie verstandig handelt

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant