Logo bloemenkrant.nl
Column

Nostalgie

Aan het door zijn vriend geschreven succeslied van Wim Sonneveld moest ik denken.

Over dat tuinpad van zijn vader. Met de melding: 'Ik was een kind en wist niet beter dan dat het nooit voorbij zou gaan'.
Als kind kwam ik eens met mijn grootouders per trein in Aalsmeer. Die reed niet meer, toen ik later als verslaggever een hechtere band met dat bloemendorp kreeg. Daar is nu veel veranderd. Met een gevoel van weemoed las ik in de Bloemenkrant dat de al 180 jaar bestaande kwekerij Koninklijke Terra Nova aan de Uiterweg, waar de koninginnen Wilhelmina en Emma ooit heen kwamen, de deuren heeft gesloten.
Zoveelste begrip in Aalsmeer verdwenen. In lijn met de sector trouwens. "Nieuwe tijd, net wat u zegt", citeer ik wijlen Sonneveld. En ook wist lang geleden eigenlijk niet beter dan dat het niet voorbij zou gaan. Zoals de twee Aalsmeerse veilingen, exportfirma's als Zurel (eens de grootste), Van Maanen en Mantel, Blumex, Wesseling en vele anderen. Sommige, zoals Sierex, zag ik komen en gaan. Net als de VBA trouwens, ontstaan door fusie van de elkaar eerst fel bestrijdende Centrale Aalsmeerse Veiling (CAV) en Bloemenlust, later opgegaan in monopolist FloraHolland.
Op een oude tribune in de Historische Tuin in Aalsmeer zag ik nog namen die ik kende als kopers uit het verleden. Toen een veiling traditiegetrouw nog geen klanten, alleen kopende slachtoffers kende.
Technologie veranderde de wereld snel. Nee, vroeger was niet alles beter. Of de toekomst dat wel wordt, is de vraag…
 

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden