Afbeelding

The day after   

Algemeen Column

Donald J. Trump begrijpt ons, het gaat om 'the People'.

Niet om de elite in Washington, niet om achterhaalde idealen en verkeerde keuzes van het oude regime en zeker niet om de bureaucraten die oude idealen in acties hebben omgezet. Idealen kunnen bij het grof vuil en je mag jezelf er ook bij neerzetten.

Met een verwijzing naar de noden van 'the People' heb je natuurlijk altijd gelijk. Wilders, Le Pen en Salvini hebben naar hun eigen zeggen ook het alleenrecht op de noden van 'the People'.
Binnen Europa zijn er tot nu toe gelukkig nog voldoende tegenkrachten, andere gedachten en diepere idealen die ons verbinden. De vraag is of dit de komende periode zo blijft met de sterke toename van het populisme om ons heen. Van immigratie hebben wij, zoals eerder in mijn column gesteld, geen last in onze sector. Maar populisten lonken niet alleen met onze angsten, ook met onze hebzucht... Wilt u meer of minder belasting? Meer of minder contributie? Meer of minder ambtenaren in Washington, Den Haag of Aalsmeer. Gebrekkig historisch besef, kortzichtigheid en doorgeslagen saneringsdrang liggen bij een regime change op de loer.

De dag na de inauguratie, bleek het volk gekomen om te demonstreren. Drie keer zo veel mensen dan er waren om Trump toe te juichen. De officiële reactie daarop was: kijk eens naar de 'alternatieve feiten', deze inauguratie is de grootste en de beste ooit!
Na het vele nepnieuws en fictie die als waarheid wordt verkondigd, kon deze er nog wel bij. Ernstiger is het, dat er geen vragen konden worden gesteld en weerwoord wordt beschouwd als zeer onsportief. "Dit blijft niet zonder gevolgen" wordt er gedreigd. Trump, Poetin en Erdogan zullen hele goede vrienden worden.
Daar kan ik voor onze sector gelukkig geen parallel bij verzinnen. Ons 'volk', onze kwekers en handelaren, is sterk genoeg om voor zichzelf op te komen en hun eigen weg te vinden. Of dit een collectieve mars wordt, valt echter te betwijfelen.
Wat kunnen wij leren vanuit de regime change in de VS: maak actief gebruik van je burgerrechten, keer je niet af van de politiek, ga stemmen! 16 februari a.s. is de VGB ledenvergadering. Hopelijk komt 'het volk' hierbij niet pas opdagen als de wedstrijd al voorbij is. 'The People' are always right maar the day after is toch echt te laat.

Anton Bril
VGB Trade Services
www.vgb.nl | VGB Voor wie verstandig handelt

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant