Logo bloemenkrant.nl
Column

Maakt u zich nu geen zorgen?

Allereerst wil ik u een in alle opzichten fantastisch 2017 toewensen.

Zo aan het begin van het jaar heb ik altijd het gevoel dat alles leeg is, alles afgerond is en we weer met een schone lei weer helemaal overnieuw kunnen beginnen. Dat gevoel is maar even hooguit een dag en voor je het weet is de kop van het nieuwe jaar eraf en zit je weer midden in de bedrijvigheid.
 
Ik hoor steeds vaker om mij heen dat het steeds moeilijker wordt om Polen voor seizoensarbeid naar Nederland te halen. Ik hoorde het nog niet zo heel lang geleden op het journaal. Dat zeggen meerdere uitzendbedrijven tegen de NOS. Alleen al in het Westland zijn heel veel tuinders afhankelijk zijn van Poolse seizoen arbeiders. Ik vraag mij af wat de gevolgen zijn voor de glastuinbouw als de Polen wegblijven.

Meer dan de helft
Elk jaar werken er meer dan 100.000 Poolse arbeidsmigranten in Nederland. Wist u dat Polen meer dan de helft van alle tijdelijke arbeidsmigranten vormen in de Landbouw. Ze werken niet alleen in de glastuinbouw maar ook in de de bollenteelt, in de asperges en champignons maar ook in de verpakkingsindustrie. Niet alleen de vergrijzing in Polen maakt dat dat minder Polen naar Nederland willen komen in de komende jaren. Vergrijzing maakt dat de bevolkingssamenstelling verandert. De groep jongeren in Polen die op de arbeidsmarkt komt, wordt daardoor ook elk jaar kleiner. Daarnaast trekt de Poolse economie ook flink aan waardoor er in Polen meer werk is.
Maar niet alleen in Polen is meer werk, ook de Duitse economie trekt aan. Voor de Poolse werknemer valt er meer te kiezen. Als sector zou ik mij zo langzamerhand een beetje zorgen beginnen te maken over de afnemende interesse in werken in de glastuinbouw. Alleen al in het Westland is ongeveer 90 procent van de mensen die in de kassen werkt Pool.
Nu ga ik niet de discussie aan dat Nederland nog iets van 500.000 werkelozen heeft en of zij het gat niet kunnen vullen waar nu veel Oost-Europeanen actief zijn. Als er al berichten in de Poolse media verschijnen over het gebrek aan gastvrijheid van Nederland en op Nederlandse bedrijven, dan ligt daar nog wel een uitdaging voor ons.

Automatiseren
Een van mijn lijfspreuken is een kas is een lelijk ding tot dat je binnen bent. Het gaat dan niet meer alleen om tomaten of chrysanten het gaat om een totaal eco-systeem waar een ieder zijn rol goed moet vervullen om de boel in balans te houden. 
Een oplossing voor de tuinbouw kan zijn het automatiseren van repeterende werkzaamheden. Computer vision en industriële productietechnieken bieden de glastuinbouw nieuwe mogelijkheden om met een minimale input aan arbeid, maximaal te presteren in kwaliteit én kwantiteit. Met moderne camerasystemen is het mogelijk om robots aan te sturen, producten te sorteren, de kwaliteit te beoordelen en ziektes en plagen te detecteren. Onderzoek in het thema computer vision en robotica, wat gericht is op is het ontwikkelen van nieuwe en de optimalisatie van bestaande robotica- en mechatronica oplossingen.

Agrorobots
Samen met industriële en internationale partners werken wij aan agrorobots voor het oogsten, handelen en verpakken van tuinbouwproducten. Computer vision systemen en intelligente beeldanalyse algoritmes spelen hier veelal een centrale rol. Met onze computermodellen berekenen wij de arbeidsprocessen in een kas en leveren zo kwantitatieve informatie voor een verbetering van processen.
Ook voor het menselijke oog niet zichtbare kenmerken kunnen met moderne technologieën zichtbaar worden gemaakt. Zo kan hierdoor het fotosyntheseproces van planten inzichtelijk worden gemaakt, de rijpheid van vruchten worden bepaald, stress in planten worden waargenomen en kunnen plagen op non-destructieve wijze worden opgespoord. Ook helpen deze technieken veredelaars om te fenotyperen, plantwaarnemingen kunnen automatisch en objectief plaatsvinden.

Zouden we op dit thema met elkaar niet veel meer energie moeten zetten opdat we straks kunnen zeggen "hoezo krijg je van werken in de tuinbouw vieze handen?" 

Jan Willem de Vries
Teamleider Facilitair Bedrijf
(Wageningen UR Glastuinbouw)
 

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden