Afbeelding

Vroeger was het beter

Algemeen Column

In de afgelopen vijf jaar ging de gemiddelde leeftijd van het personeelsbestand van Royal Brinkman met zes jaar naar beneden.

Dit kwam vooral door uitstroom van ervaren en aantrekken van jonge medewerkers. Ditzelfde is nu gaande bij Royal FloraHolland en hierdoor komen veel ervaren mensen beschikbaar voor het bedrijfsleven dat om goed personeel zit te springen. Mensen die nog in de veronderstelling zijn dat iedereen met een hoop ervaring ook goed is, verwachten hier een match te zien. Kansen genoeg zou je zeggen.

Peter Principle
Spreek ik met ondernemers of sla ik er studies op na dan komt niet altijd hetzelfde beeld naar voren. Vroeger had je het Peter Principle: medewerkers maakten net zo lang promotie totdat zij binnen de organisatie incompetent werden in hun functie. Nu heb je het Charles Principle: medewerkers worden incompetent in hun functie omdat zij niet bij blijven met de ontwikkelingen van de huidige tijd wat, naar mijn idee, resulteert in uitstroom van medewerkers. 

Charles Principle
Dat het Charles Principle steeds vaker voorkomt is niet zo gek. Het World Economic Forum veronderstelt dat 35% van de nu cruciale skills over vijf jaar wezenlijk veranderd zijn. Harvard Business beweert dat 70% van de huidige toppresteerders de kwaliteiten missen die in de toekomst nodig zijn. Beide uitspraken zijn in lijn met andere onderzoekers die verwachten dat 45% van de banen, zoals wij ze nu kennen, binnen twee decennia niet meer bestaan. Verwacht wordt dat door snelle technologische ontwikkeling het Charles Principle alleen maar toeneemt de komende jaren.

Gelukkig kan iedereen die er voor open staat ontkomen aan het Charles Principle. Zowel werkgever als werknemer hebben hierin een verantwoordelijkheid die helaas door beiden nog weinig serieus wordt genomen. Want met een klein rondje langs de bedrijven zijn verdacht weinig mensen bezig hun skills en verdere toepassingen te verbeteren met bijvoorbeeld de basisprogramma's Outlook, Word, Excel, etc. Om maar niet te beginnen over het leren van nieuwe mogelijkheden en toepassingen zoals Internet of Everything, Big Data, 4D-printing, etc. 

Gaan werkgever en werknemer in het nieuwe jaar de strijd aan tegen het Charles Principle zodat wij weer terug kunnen naar vroeger toen wij alleen nog te maken hadden met het Peter Principle? Ik ben benieuwd en wens u alvast een goed, gezond en vooral leerzaam 2017!

Ivo van den Akker
VGB beleidsmedewerker
www.vgb.nl | VGB Voor wie verstandig handelt

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant