Afbeelding

Sierteeltmarketing: (On)bewust (on)bekwaam

Algemeen Column

De marketing van sierteelt staat in veel opzichten nog in zijn of haar kinderschoenen.

We denken allen nog steeds nogal productgericht en maken ons druk om inkoopsystemen (al dan niet via klok),  technische productkenmerken, logistieke systemen en andere in onze ogen belangrijke zaken. Op zich allemaal niet onbelangrijk, maar het is de vraag of daarmee en daardoor de consument enthousiaster wordt van bloemen en planten. 

Bewust
Na zoveel jaren mag je eigenlijk toch wel hopen dat we als totale sector inmiddels de fase van onbewust onbekwaam toch wel achter ons zouden hebben gelaten, alhoewel ik daar niet geheel van overtuigd ben. Laten we in ieder geval afspreken dat we vanaf heden ons wel bewust zijn van de noodzaak van goede marketing, klantencontact en  effectieve marktbewerking. En ons dus tegelijk realiserend dat we dan bewust, maar helaas nog wel wat onbekwaam zijn.

Bekwaam
Wel nu, aan het bekwaam worden in zaken kunnen en zullen we moeten werken: handen uit de marketingmouwen, communicatiekrachten bundelen, op naar de consument. Vasthouden van bestaande klanten, werken aan nieuwe klanten en markten. En laten we dit vooral samen, gestructureerd en structureel doen. Om zo van onbekwaam door te groeien naar bekwaam. Klantvriendelijk, met een goed en onderscheidende boodschap naar de consument. En uiteraard met een product dat past bij de vraag die die consument heeft, maar wel duidelijk moet worden (gemaakt). 

Over de laatste fase, onbewust bekwaam, moeten we het nu nog maar niet al teveel hebben. We hebben samen, ieder voor zich en met elkaar, onze handen al vol aan de bekwaamwordingsfase. En als we als totale sector en individuele bedrijven erin slagen om daadwerkelijk een nieuw marketing-elan te brengen, dan zal deze laatste fase ook vast gaan lukken.

VBW wenst iedere sierteeltondernemer goede feestdagen en een gezond en succesvol 2017 met veel marketingwijsheid en creativiteit toe.

Vereniging Bloemist Winkeliers
Marco Maasse
Algemeen directeur
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant