Afbeelding

Exportomzet bloemen en planten richting record

Algemeen

De Nederlandse exportomzet van bloemen en planten is op weg naar een record van € 5,7 miljard, een stijging van 3%.

De VGB baseert dit op de resultaten van de Nederlandse groothandelaren tot en met november, verzameld door Floridata. In 2017 verwachten exporteurs een vergelijkbare ontwikkeling, mits het vertrouwen van consumenten op peil blijft. Pijlers van de Nederlandse groothandel in bloemen en planten zijn een breed en vernieuwend assortiment, versterking van de logistieke service en met onlinetoepassingen de markten blijvend verder ontwikkelen.

Markten
Tot en met november klom de bloemenomzet met ruim 2% en die van de planten bijna 5% tot € 3,3 respectievelijk € 2 miljard. Alleen in de eerste maand dit jaar daalde de exportwaarde, in alle andere maanden realiseerden de Nederlandse exporteurs een stijging. Dit blijkt uit de maandelijkse VGB-publicatie van de top-10 afzetbestemmingen van de door Floridata verzamelde exportstatistieken bij aangesloten exporteurs. 
De grootste markt Duitsland klom tot en met november met bijna 7% tot € 1,5 miljard en tekent hiermee voor 60% van de totale groei van € 165 miljoen. Het Verenigd Koninkrijk is met een daling van 4% het enige top-10 land dat krimpt. In het eerste kwartaal noteerde de Engelse markt nog een plusje van 1%, in het tweede kwartaal sloeg dat om in een achterstand van 1% en in het derde kwartaal werd een daling van 5,5% geïncasseerd. De koersdaling van het Britse pond sinds Brexit is hier debet aan.
 

Zie VGB voor het hele bericht 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant