Afbeelding

Let's GO

Algemeen Column

De wereld werd begin december verrast door het Concept Amazon GO.

Amazon combineert hierin AI (artificial intelligence ofwel kunstmatige intelligentie) met sensor-technieken en een algoritme. Hierdoor wordt het mogelijk dat een klant een GO shop inloopt, zijn producten uitkiest die direct in de bijbehorende app geboekt worden en bij het verlaten van de shop gelijk afgerekend worden. Een nieuwe variant van internet-retail in aanloop naar de toekomst van virtual shopping. 

Verfijnde variant
Een RFID chip, zoals in onze CC karren, is de techniek die dit mogelijk maakt. Wij gebruiken in onze sector deze techniek heel basic door het scannen van lusjes en poortjes. Amazon GO concept gebruikt de verfijnde variant met toevoeging van business intelligence. Volgend jaar wordt de eerste shop in Seattle geopend.
In veel autonome processen wordt AI techniek al toegepast, denk bijvoorbeeld aan een zelfrijdende auto. Vorige week kreeg ik een mooi filmpje doorgestuurd van Mercedes Benz. In hun project robovan fungeert een bestelbus als rijdende hub. Hierin wordt ook AI toegepast zodat alles bij de juiste ontvanger afgeleverd wordt. Wij zien dat op alle vlakken processen doorontwikkelen, ook in onze keten.

DNA
Aandachtig volg ik het project The International Barcode of Life project (iBOL). Het scannen van levende producten op basis van een DNA profiel. Elk levend product heeft namelijk een uniek DNA. Veredelaars gebruiken al DNA databases om te zoeken naar een match voor nieuwe variëteiten. In de keten is het hiermee straks niet meer nodig op hetzelfde product steeds opnieuw een sticker te plakken. Fyto certificaten, klant labels, plantenpaspoort etiketten enzovoort zijn daarmee verleden tijd en het verrekenen van royalty's wordt maatwerk. 

Kijkend naar de positie van de handel in het midden van de huidige sierteeltketen, dan is het noodzakelijk dat wij blijvend digitaal groen door ontwikkelen in alle processen. Zowel aan het begin als aan het einde van de keten gaan de ontwikkelingen enorm snel. Aan de sector de taak om de keten te blijven verbinden.
Doen wij dit niet dan zal de keten uiteindelijk anders ingevuld worden door nieuwe spelers op basis van AI. Doen wij het wel dan zie ik straks vanuit de robovan een iCC kar autonoom rijden naar de supermarkt in Seattle waar AI de DNA barcode uitleest van alle producten die er geleverd worden. 

DNA barcode scanning, het zit al in de genen van onze sector. Dus let's GO.

Koos van der Meij

VGB beleidsmedewerker
www.vgb.nl | VGB Voor wie verstandig handelt
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant