Afbeelding

E.J. Hogervorst Hofleverancier

Algemeen

Het bedrijf E.J. Hogervorst & Zn. B.V., gevestigd aan het Westeinde 14a te Noordwijkerhout, bestaat 150 jaar.

Ter ere hiervan heeft Zijne Majesteit de Koning het bedrijf het recht tot het voeren van het koninklijk wapen met de toevoeging "Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier" verleent.

Op 16 december 2016 heeft de Commissaris van de Koning, de heer Jaap Smit, de oorkonde, behorend bij het Predicaat Hofleverancier uitgereikt aan de directie, de heren Arjan en Klaas Hogervorst. 

Familiebedrijf
Dit echte familiebedrijf kent een geschiedenis van 5 generaties, met 9 voorgaande directeuren. De vijfde generatie, Arjan en Klaas Hogervorst, leidt het bedrijf al ruim twintig jaar. Het bedrijf teelt 22 hectare hyacinten, waaronder uitgangsmateriaal voor collega-kwekers en heeft daarnaast een broeierij met Multiflora hyacinten op pot. 

Geschiedenis
De geschiedenis van het bedrijf is begonnen met Klaas Hogervorst in 1866. Hij werd boer op het Westeinde. Zijn zoon Engel (E.J.) begon 100 jaar geleden met het telen van bollen. Samen met vijf zonen werd E.J. Hogervorst & Zonen opgericht. Dit was een vooraanstaand bedrijf met een grote kwekerij met verschillende bolgewassen, export op Amerika, Engeland, Duitsland en Zweden en een dochterbedrijf in Engeland. Ook hadden zij een loonbedrijf in zandzuigwerkzaamheden, kabelploegen en bemesten. Ze teelden al vroeg in andere gebieden. Vanaf de jaren zestig werden er bollen gebroeid.

Innovaties
Er zijn door de jaren heen door deze onderneming voor de sector belangrijke uitvindingen gedaan, zoals het omzetten van weidegrond naar eersteklas bollengrond door middel van een zandzuiger. De bollenteelt in Noordwijkerhout heeft door het omspuiten van gronden een grote vlucht genomen. Daarna ontwikkelden zij een kabelploeg, de giertank met slangen voor het bemesten, een spuitmachine (niet meer met de spuitfiets), de bollenplantmachine, de broeierij van Narcis Tête a Tête op pot, de combinatie voorlader en bunker op de tractor. Bijna overal ter wereld wordt nu op deze manier geplant. Later werd hun Hyacint Multiflora op pot geïntroduceerd en werden de pottenrobot en de krattenstapelaar uitgevonden.

Meer info via www.multiflora.nl, waaronder (via youtube) een filmpje over 150 jaar E.J. Hogervorst & zonen. 

Op de foto van links naar rechts, De Commissaris van de Koning dhr. Jaap Smit, Klaas Hogervorst, Arjan Hogervorst en Burgemeester van Noordwijkerhout Dhr. G. Goedhardt.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant