Afbeelding

Opkomst van de BWMmer

Algemeen Column

Bent u wit (vroeger heette dat blank), boven de 50, woonachtig op 'het platteland' en ergert u zich regelmatig aan politieke zaken?

Ja? Dan valt u tegenwoordig in de categorie 'Boze Witte Man'. Ook ik, geboren in Groningen, regelmatig geagiteerd over (sector) politiek en onnavolgbaar Topsectoren beleid, blijk tot deze doelgroep te behoren.

Met een ruime definitie maar met goed gevoel voor wat bij onze doelgroep leeft, heeft Trump veel Amerikanen blij gemaakt. "Onze" Geert ziet het allemaal nog wat te bekrompen. Wanneer je geen Henk of Ingrid heet en niks tegen Marokkanen hebt (Nederlanders met een migratie achtergrond uit Noord Afrika) dan val je al snel buiten de doelgroep. Nu is dat gelukkig anders. De BWMmer staat voor verandering, omwenteling van het bestaande en afzetten van (politieke) machtsblokken.
Voorheen werd dat disrubtive innovation genoemd, dat was innovatie voor de elite.
Gelukkig zetten wij een stap terug en wordt verandering weer van onderaf ingezet. In Engeland noemen ze deze doelgroep de JAM's (Just About Managing) en is het een beweging van onderuit de middenstand die sterk aan het verarmen is. Drive achter de BWMmer beweging is dat de gewone hardwerkende witte man echte aandacht krijgt en perspectief geboden wordt op een betere toekomst.
In Amerika wordt dit straks natuurlijk vertaald met belastingverlaging voor de rijken, vastgoedbonzen en multinationals. Wanneer de rijken ongeremd kunnen graaien komt dit ten goede aan de economie en ontstaan er, volgens Trump, vanzelf nieuwe banen. Als het desondanks tegenzit heeft hij altijd nog de Mexicanen, die banen afpakken en je de schuld kunt geven van alles wat niet lukt, of de Chinezen die de markt overladen met goedkope spullen en web-systemen waar niet tegen te concurreren valt.
Wij hebben geen Mexicanen, onze Poolse arbeidsmigranten werken snoeihard en zijn nog wit ook. Op RTL4 hebben wij elke week een knuffel Marokkaan en zelfs de Chinezen, de economische machthebbers van morgen, worden omarmd door de sector elite.
Dat wordt dus een probleem. Een echte BWMmer moet goed boos zijn, wat te klagen hebben en een (migranten)groep de schuld kunnen geven wanneer het mis gaat...  En dat heb ik eigenlijk niet…  Om nog maar te zwijgen over omwenteling en beweging van onderaf, tegen de elite…

Anton Bril

VGB Trade Services 
www.vgb.nl | VGB Voor wie verstandig handelt

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant