Afbeelding

De ontevreden burger

Algemeen Column

In de afgelopen maanden is een update gemaakt van het consumentenonderzoek naar segmenten die relevant zijn voor de consumptie van bloemen en planten.

De crisis is in grote lijnen voorbij dus wij waren best benieuwd of dit betekent dat mensen ook weer meer uitgeven aan sierteeltproducten. Ook waren wij zeer benieuwd naar de ontwikkelingen binnen de groep 'desinterested', mensen die gewoon geen interesse hebben in bloemen of planten of de groep 'Conventional Smart Shoppers', mensen die alleen op zoek zijn naar koopjes.  

Vervolgens las ik iets van 'EenVandaag'. Naar aanleiding van Brexit en Trump heeft het programma in Nederland onderzoek gedaan naar de 'ontevreden burger'. Toch goed voor een derde van de stemmende Nederlanders. Zij hebben weinig vertrouwen in de gevestigde politiek omdat in hun beleving politici geen idee hebben wat onder de gewone Nederlander leeft. Zij stemmen op populistische partijen om de gevestigde orde wakker te schudden. Van de PVV-stemmers vindt twee derde zichzelf een 'ontevreden burger' en ook de aanhang van VNL, 50plus en SP is in belangrijke mate ontevreden en teleurgesteld.

Je vraagt je af welke mensen nu zo ontevreden zijn. Volgens het onderzoek van 'EenVandaag' ligt de nadruk op mannen tussen de 35 en 55 jaar in alle lagen van de bevolking. Het zijn mensen met veelal een lagere opleiding, lager inkomen, arbeidsongeschikt of werkloos geworden door bijvoorbeeld automatisering of open grenzen.  

Een derde 'ontevreden burgers' geeft weinig hoop voor de bloemen en planten afzet. Maar interesse voor ons product staat gelukkig los van de politiek. Ontevreden of niet, de crisis heeft een flinke deuk geslagen maar op dit moment zien wij weer een positieve trend. Zeker de groep prijskopers, de 'Conventional Smart Shoppers' is flink afgenomen. En dat komt allemaal ten goede van mensen die wel geld over hebben voor bloemen en planten. Gelukkig maar!    

Manon Velthuis

VGB beleidsmedewerker
www.vgb.nl | VGB Voor wie verstandig handelt
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant