Afbeelding

Nut samenwerking onderwijs en sierteeltsector 

Algemeen

'Dat het noodzakelijk is, daarover geen twijfel. En hoe nuttig samenwerking tussen de sierteeltsector en het groene onderwijs kan zijn, geeft aan dat we nog meer stappen moeten zetten'.

Dat was een van de conclusies van voorzitter Berry Philippa van Blooming Breeders bij zijn afsluiting van een goed bezocht Blooming Breakfast op 29 november. Gastheer was Takii Europe in De Kwakel, waarvan directeur Ton Kuipers een van de sprekers was en waar de bezoekers de bijeenkomst afsloten met een rondleiding. 

'Heel boeiend' complimenteerde een van ruim dertig gasten de organisatie van het Blooming Breakfast en het van origine Japanse veredelingsbedrijf. 'De goede opkomst onderstreept het belang van de bijeenkomsten die we als netwerkorganisatie voor de sierteeltsector organisatoren. En u vertegenwoordigt alle schakels in de keten en de daarbij betrokken partijen', aldus Philippa bij de start van het Blooming Breakfast.  

Groeidoelstelling
'Om onze groeidoelstelling te realiseren hebben we goed opgeleide en goed gemotiveerde medewerkers nodig', gaf Kuipers namens de Nederlandse vestiging van het wereldwijd opererende veredelings- en selectiebedrijf Takii aan. De onderneming participeert sinds 2013 in het Groen onderwijscentrum in Aalsmeer, biedt stageplaatsen, geeft gastcolleges en workshops en organiseert bedrijfsbezoeken voor geïnteresseerden, zo noemde Kuipers als voorbeelden van samenwerking. 'En we bieden mogelijkheden aan medewerkers om hun leven lang te blijven leren. Want de ontwikkelingen in en buiten de sierteeltsector gaan razendsnel. En degenen die ambities hebben willen we ondersteunen in het realiseren daarvan', besloot Kuipers zijn presentatie.

Inspelen op mismatch
Volgens Jos Bouhuijzen, consultant bij Lutgo, is de mismatch tussen het sierteeltbedrijfsleven en het onderwijs op sommige terreinen groot. 'Maar we zien ook dat beide partijen erop inspelen'. Daar gingen Mariëla van der Meer en Joop de Hoog namens het Groen onderwijscentrum ook op in. 'Wat vroeger bekend stond als het leerlingenstelsel is nu gemoderniseerd en biedt interessante combinaties van werken en scholing', waarbij De Hoog verschillende mogelijkheden noemde. 'Het Groen onderwijscentrum staat voor innovatie in het onderwijs, behoud van vakkennis, imagoverbetering en instroom en doorstroom', vulde Van der Meer aan. 
Philippa: 'Van de vele interessante facetten van de sierteeltsector en de enorme variatie in beroepen zijn de ontwikkelingskansen voor medewerkers te onbekend. Er is dus werk aan de winkel'. 

Bij de foto's:
Goed gevulde zaal tijdens het Blooming Breakfast bij Takii Europe dat werd afgesloten met rondleidingen op de vestiging in De Kwakel.


                        
 

Afbeelding

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant