Logo bloemenkrant.nl
Growers pride

Traditioneel een kerstproduct

Poinsettia is en blijft een traditioneel product dat bij de kerst hoort. In de weken voor kerst kopen consumenten de meeste Poinsettia's en om dit nog meer te stimuleren is het maandag 12 december de 'Dag van de Poinsettia'.

Door Wilma van Velzen

"Op dit moment staat de Poinsettia er goed voor" concludeert Henny Zwinkels. "Er is veel vraag en de handel is al vroeg met kerst bezig. Je ziet daardoor dat de planten groener de deur uitgaan.
Ook wordt er meer actiematig geteeld en worden de retailpartijen steeds groter. Vooral de Nederlandse kweker maakt vaak maatwerk voor de handel. Bijvoorbeeld met korte sterren voor de Duitse markt en wat langere sterren voor de Engelse markt.
De grootste piek ligt in de weken voorafgaand aan de kerstperiode. Alleen vanuit Frankrijk is er na de kerst nog een kleine vraag naar Poinsettia's."


LTO Glaskracht Nederland

Zwinkels is sinds drie jaar voorzitter van de landelijke commissie Poinsettia.
"Dit heeft voordelen. Je kunt relevante onderwerpen aandragen en je blijft goed op de hoogte van actuele zaken. De commissie krijgt vanuit LTO Glaskracht Nederland veel ondersteuning van netwerkcoördinator Astrid van der Helm.
Daarnaast mogen we van Royal FloraHolland het houdbaarheidslaboratorium en de uitbloeiruimte gebruiken. Actuele gesprekspunten zijn bestrijdingsmiddelen, waterschappen, remstoffen en het toenemende aantal biologische telers.
Hoog op de agenda in de komende ALV staan het Veilen 2020 en de kosten die daarmee gemoeid zijn. Doordat de handel steeds kleinere partijen inkoopt rijzen de kosten de pan uit. Dit vraagt onze serieuze aandacht."


Kwaliteitscompetie

Het streven van de Nederlandse Poinsettia kwekers is het leveren van topkwaliteit. Jaarlijks vindt een kwaliteitscompetitie plaats. Hiervoor worden ongeveer zestig partijen aangevoerd.
Half januari wordt de uitslag bekendgemaakt, alsmede welke teler met welk ras de beste sierwaarde heeft. Maar ook op veredelingsgebied wordt er volgens Zwinkels hard aan getrokken.
"De veredelaars richten zich thans vooral op het ontwikkelen van stevige rassen met een goede V-vorm, wat het breken van takken tegen kan gaan. De samenwerking tussen telers en veredelaars is goed. De veredelaars geven ons de kans om nieuwe soorten in kleine aantallen op te zetten.
In LTO-verband hebben we dit jaar 23 rassen getest. Deze LTO-proef werd door de veredelaars drie keer gekeurd op twee verschillende locaties. Ook hiervan volgt half januari de uitslag. Daarnaast loopt er nog een test met 42 rassen van Beekenkamp Plants."


Minder grote potmaten

Op het gebied van kleur zijn er weinig veranderingen te verwachten. De verhouding blijft 90% rood en 10% aanvullende kleuren zoals wit, roze, marble en donkerkleurig.
Ook is er in de weken vlak voor kerst vraag naar 'glitter kerststerren'. "Veranderingen zijn er wel in de potmaten. Voor de retail zie je potmaat 13 cm veranderen in 12 cm en in de grotere potmaten worden er steeds minder Poinsettia's geteeld."


Moeilijk

Zorgwekkend vindt Zwinkels het dat de bloemist het moeilijk heeft.
"Dat komt omdat de retail Poinsettia's bijna onder de kostprijs verkoopt om de doorlooptijd te versnellen.
Door deze grote vraag van de retail zie je de markt voor kleinere bloemisten krimpen.
De grotere teeltbedrijven telen alleen Poinsettia's als de handel verkocht is.
Alleen de kleinere kwekers zorgen nog voor een breed assortiment voor de daghandel."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden