Afbeelding

Bromelia out of the box

Algemeen Growers pride

Bromelia's zijn niet alleen populair voor op de vensterbank of in een mooi tafelarrangement, ook liefhebbers van terrariums gebruiken deze exotische plant maar wat graag.

Sterker nog, er is geen terrarium zonder Bromelia. Volgens Hans Meulblok uit Oss komt dat vanwege de veelzijdige functie van Bromelia's voor insecten, kikkers en hagedissen.
"Er staat meestal water in de kokkers waar deze dieren dankbaar gebruik van maken." Meulblok heeft al zo'n 35 jaar het tropisch regenwoud terrarium als hobby. Ook bezocht hij de oerwouden in Suriname, Costa Rica, Indonesië en Frans Guyana en verbleef hij daar om dieren te observeren.
Vanuit die achtergrond verzorgt hij regelmatig lezingen over het houden van terrariums met pijlgifkikkers en Bromelia's in Nederland en België.
"Dit is ook de reden dat NBAT-voorzitter Jos Hut mij vroeg wat meer te vertellen over het gebruik van Bromelia's in terrariums."


NBAT

NBAT staat voor Nederlandse Bond Aqua Terra als behartiger van de belangen van de houders van alle koudbloedigen in Nederlandse aquaria, terraria en paludaria.
Koudbloedigen zijn dieren zoals kikkers, salamanders, hagedissen, slangen, vissen en lagere dieren. Verspreid over heel Nederland zijn er ruim tachtig verenigingen aangesloten.
De NBAT is in 1933 opgericht en zorgt ervoor dat de ruim 3.000 leden kennis kunnen vergaren over dieren en planten in de verschillende biotopen, maar ook hoe zij deze op verantwoorde wijze kunnen houden.
De NBAT organiseert tevens keuringen van aquaria, terraria en paludaria van hobbyisten bij verenigingen in Nederland. 19 november was de uitslag van de landelijke keuring. Meulblok pakte in de categorie terrarium de landstitel.
 

Tropische regenwouden

"Het houden van tropische vissen en planten en het nabootsen van de natuur onder water is mijn grote passie.
Vooral het nabootsen van het tropisch regenwoud en de biotoop met zijn kikkers en hagedissen.
Maar ook wetenschappelijk gezien hoe deze dieren leven in de vrije natuur heeft mijn interesse.
In de tropische regenwouden kom je veel Bromelia soorten tegen.
Deze worden onder andere gebruikt door pijlgifkikkers voor het afzetten van eieren en op laten groeien van hun larven. Wanneer de tijd rijp is nemen de kikkers de larven op hun rug mee naar een plas of poel.
Door de vele regens staan de Bromelia's meestal vol met water en worden ze ook wel door de kikkers als vijver gebruikt. Om die reden gebruiken wij Bromelia's in onze terrariums.
Bovendien zijn ze mooi om te zien. Het oog wil ook wat toch?"


Epifytisch

In terrariums worden zowel botanische als gekweekte Bromelia's gebruikt. "Bromelia's zijn van zichzelf al mooi, maar er verschijnen steeds mooiere soorten.
Ook zijn Bromelia's epifytisch waardoor ze zonder grond met wat sim op een tak in het terrarium kunnen worden gebonden. Wat mos bij de wortels houdt ze voldoende vochtig. Voor een mooie opbouw van een terrarium is wortelhout het meest geschikt. Ook varens en Tilandsia's dragen bij aan het creëren van een tropische sfeer."
Regelmatig zijn er tentoonstellingen in het land waar Bromelia's in Terraria kunnen worden gespot.
Kijk voor meer informatie op www.terrariumwereld.com en op
https://nbat.nl/ "

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant