Afbeelding

In gesprek met de toekomst

Algemeen

Drie dagen kinderen op een internationale vakbeurs voor de sierteelt.

Tot op de dag van vandaag een ongewoon verschijnsel, maar sinds begin november de International Floriculture and Horticulture Trade Fair (IFTF) kinderen van groep 7 en 8 heeft verwelkomd, misschien wel een eerste stap naar een andere toekomst.
Van 2 t/m 4 november vond de IFTF plaats in Vijfhuizen. Een internationale sierteeltbeurs die ieder jaar succesvoller wordt. Meer landen, meer standhouders, meer bezoekers en meer oppervlakte. Een professionele beurs voor internationale vakbezoekers.
Dit jaar waren echter kinderen uit groep 8 van de OBS Optimist uit Hoofddorp de eerste bezoekers die de beurs heeft ontvangen. 26 enthousiaste kinderen stroomden anderhalf uur voor opening het beursterrein op. En direct bij de ingang gingen de ogen stralen bij het zien van de prachtige bloemen arrangementen in de ontvangsthal. En dat was nog maar het begin.

World of Flowers
Allereerst is de groep ontvangen in de World of Flowers, de locatie op de beurs waar bloemisten zich kunnen laten inspireren. De kinderen werden door drie bloemisten rondgeleid in de wereld van de bloemist. Informatie over de wereld van de millennials en de wereld van de bloemist stonden centraal in de rondleiding. Daarnaast was er ruimte voor vele foto momenten met bloemisten en producten. Ze vonden het prachtig en een superleuke ervaring. Nooit geweten dat er zoveel verschillende bloemen zijn en wat je er allemaal mee kunt doen. Een mooie beleving compleet met een gerbera en een Charlie (een heideplantje met een gezicht).

Dialoog
In de tweede helft van het bezoekprogramma zijn de kinderen het gesprek aangegaan met zes directeuren van diverse sierteeltbedrijven. Mogelijk gemaakt door diverse sponsoren, de Missing Chapter Foundation (www.missingchapter.org) en onder leiding van Hella Hueck (RTL Nieuws) werd gesproken over de vraag wat de sierteeltsector moet doen om ervoor te zorgen dat mensen van bloemen blijven houden en dat jonge mensen ook in de toekomst in de sector willen werken. 
Het gesprek met de leerlingen van groep 8 heeft zeker wat losgemaakt bij de deelnemers. Vooral de opmerking dat de 'sierteelt helemaal geen imago' heeft, kwam behoorlijk binnen. De meeste kinderen weten niet van het bestaan van de wereld achter de schermen. Natuurlijk snappen ze dat bloemen en planten ergens gekweekt worden, maar de route naar de vaas en vensterbank en de diversiteit aan banen, is voor de meesten onbekend terrein. De dialoog heeft vooral veel inzicht gegeven in de belevingswereld van de kinderen en wat zij vinden van bloemen en planten. En dat zij echt kennis missen, waardoor een keuze voor de sierteelt überhaupt niet aan de orde is.
Op donderdag en vrijdag werd het programma herhaald met in totaal 6 klassen (groep 7 en 8) van de Antonius school uit Kudelstaart.

En verder?
Vrijdag 9 december wordt een vervolg gegeven aan deze bijeenkomsten in de Circular Expo in Hoofddorp. Hier gaan de zes directeuren in op hun ervaringen en wat ze van plan zijn te gaan doen met de gemaakte opmerkingen. En natuurlijk zijn de leerlingen weer uitgenodigd om te reageren en de discussie te vervolgen. Want dat hebben de bijeenkomsten wel laten zien. Het wordt niets zonder de toekomst er bij te betrekken.

Voor meer informatie kunt u een mail sturen naar info@greenteamconsultancy.com 
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant