Afbeelding

Toeristisch

Algemeen Column

Op de kaasmarkt in Alkmaar draven wekelijks mannen voor de show heen en weer. Ooit nodig om kazen te wegen, nu totaal overbodig.

Maar er komen toeristen naar dat toneelspel. De Broeker Veiling, wat herinnert aan de start van het afslagsysteem, is ook zo'n toeristische attractie.
Die kant gaat het nu misschien met FloraHolland in Aalsmeer op. Men kan daar - in de Historische Tuin  - wel zien hoe het er vroeger in de Centrale Aalsmeerse Veiling (CAV) aan toeging. Maar van latere massale productstromen in de voormalige VBA, langs inmiddels gedigitaliseerde klokken, is straks niets meer over. Hoe hou je die 100.000 toeristen vast zonder klok en steeds minder fleurige stromen door de hallen?
Het Nieuwe Veilen is geen concept om de bloemenzee in de donkere mijnschachten in stand te houden. Veel van het goeddeels leeg komende gebouw wordt afgebroken, begreep ik. Nou ja, de handel heeft meer ruimte nodig.
Toen ik mij jaren geleden afvroeg wat er in de toekomst met die veilinghallen zou gebeuren en gebruik als caravanstalling suggereerde, werd gevraagd of ik gek was geworden. Goed, zo reageerde Erik Leeuwaarden niet, toen hij nog tot de directie behoorde en ik vroeg of hij niet versneld moest afschrijven op het vele vastgoed van FloraHolland. Nou nee hoor, lachte hij alleen.
Nauwelijks een half jaar werden miljoenen werden afgeschreven. Niet mijn profetische gave. Een kind kon dat bedenken.

Ik vraag mij nu alleen af hoe klok en tribune straks toeristisch worden ingericht. Want het sprookje moet blijven…
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant