Afbeelding

Glances

Algemeen Column

Wat? Glances? Wel eens van gehoord? Waarschijnlijk niet ... Het is geen bladglans, het zijn de notificaties die op een Apple Watch te voorschijn komen. Prachtig ding zo'n smartwatch.

En net als bloemen en planten, goed doordacht en gebaseerd op emotie.

Eén design met zeven sensoren op 15 vierkante centimeter dat door miljoenen mensen gekocht wordt. Een waar hoogstandje. In onze sierteeltsector is het meestal andersom. Wij bieden een miljoenen assortiment aan die ene klant.
Door nieuwe technieken word ik getriggerd om na te denken over wat je er mee kan. Wat kan je met zeven sensoren meten? Stel je voor… je geeft jouw vriendin een rode roos en jouw horloge ziet dat jouw hartslag hetzelfde blijft. Toch fijn dat jouw vriendin kan zien dat zij niet degene is die jou het hoofd op hol brengt. Dan weet ze hoe laat het is….

Maar deze techniek kan je gekoppeld aan andere technieken wel inzetten. Bijvoorbeeld een iBeacon in een fust gekoppeld aan een app die meet wanneer je een bos bloemen uit het schap wilt pakken. Trek je jouw hand terug dan word je een korting aangeboden op jouw volgende aankoop als je de bos bloemen toch koopt. Dat is al een stuk interessanter!

Wat kan je met glances? Swipen en koppelen aan reminders om een boeket of plant te kopen. Worden die dan weer gekoppeld aan een webshop, betaalprovider en jouw contactpersonenlijst dan weet je op basis van jouw Facebook-account precies welk cadeau op de wishlist van jouw contactpersoon staat. Met een Elektronische Transport Opdracht met bijbehorende doorlooptijd krijg je dan een melding dat jouw contactpersoon over vier dagen jarig is en een bouvardia zo mooi vindt.
Met een klik bestel je dit product, betaal je via Tikkie of Florin en krijg je bericht als het product klaar staat. Dan rest nog de vraag of je het via Uber bezorgd wilt hebben of dat je het zelf ophaalt. In Amsterdam via Local Express van Post nl voor 16:30 uur besteld zelfs dezelfde avond nog in huis!

Toch wel stoer dat sierteelt Nederland zo georganiseerd is dat men blindelings kan vertrouwen op haar standaarden en gedigitaliseerde hubs. Kwaliteitsproducten die zo, met de juiste logistieke partners, just in time afgeleverd worden. Willen wij die rol behouden dan moeten wij wel mee gaan met de nieuwe vormen van digitale berichtwisseling. Vergeet het denken in een standaard maar zoek naar aansluitingen die processen optimaliseren en ga deze beheren. Naast flexibele standaarden zijn garantie van kwaliteit en betaling de twee zaken die digitaal zaken doen succesvol maken. 

Wanneer starten wij met de glance FloriPay?

Koos van der Meij

VGB beleidsmedewerker
www.vgb.nl | VGB Voor wie verstandig handelt
 


 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant