Afbeelding

Wij zijn begonnen, nu u nog

Algemeen Column

Nederland is een land met heel veel economische bedrijvigheid. Een van de belangrijkste sectoren hierin is de Glastuinbouw.

Een arbeidsintensieve bedrijfstak met een productiewijze die zeer innovatief en internationaal state of the art is.
Steeds vaker kom ik bedrijven tegen die internationaal opereren en in verschillende tijdszones actief zijn. Van oudsher produceren we groenten, potplanten en snijbloemen voor de internationale markt. Producten vervoeren over lange afstanden gaat steeds kostbaarder worden en de vraag naar lokaal geproduceerde producten neemt toe. Ik zie dan ook dat steeds meer bedrijven hun productie verplaatsen naar landen waar vraag is naar hun product.
Glastuinbouw is een kennisintensieve bedrijfstak waar heel veel nieuwe kennis wordt ontwikkeld, uitgewisseld en toegepast in de teelt. Onderzoeksinstituten zoals de onze moeten één van de  kraamkamers voor deze nieuwe kennis en kunde zijn. Het directe contact van wetenschappers en tuinders en toeleveranciers maakt hier de voor deze kennisontwikkeling zo belangrijke wisselwerking tussen praktijk en theorie mogelijk. Ik denk dat deze wisselwerking één van de belangrijkste redenen is dat bedrijven hun hoofdvestiging in Nederland houden.

Nog een stap verder
Deze ontwikkeling maakt dat er verschuivingen in de markt zullen plaats vinden. Er zal gevraagd worden naar een grotere productdiversiteit in de Glastuinbouw. Als ik goed om mij heen kijk zie ik zeer grote bedrijven ontstaan maar ook bedrijven die zich bezig gaan houden met niche producten.
Ik zie nu al verschuivingen ontstaan van telers die schakelen naar andere producten, zoals exotische-, gezondheids- , culinaire- en/of trendproducten. Als Wageningen UR Glastuinbouw willen wij een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van grote bedrijven door antwoorden te vinden op vragen die vanuit de markt aan deze bedrijven gesteld worden. Dit zijn dan vooral vragen die liggen op het gebied van duurzaamheid en de wijze waarop producten worden geproduceerd.
Wat betreft de niche producten willen we samen met bedrijven teeltconcepten ontwikkelen. We gaan zelfs een stap verder. We hebben het voornemen om nieuwe gewassen voor Nederlandse kassen te introduceren. Ik schrijf voornemen, maar het is eigenlijk een traject waar we al mee begonnen zijn.

Transitie
Wij willen een belangrijke rol spelen binnen de Glastuinbouw. In Nederland beschikken we over alles om de sector een belangrijke Impuls te geven. De combinatie van overheid, bedrijfsleven en onderzoek is de kracht van onze sector. In verschillende sectoren zijn we wereldwijd marktleider, denk alleen al aan groentezaden en pootaardappelen. We vervullen een de toppositie in de groene wetenschap, we staan al vele jaren wereldwijd in de top drie. Hoe kan het toch zijn dat Nederlandse productiesector, en daarmee het hele cluster van toeleveranciers en handel, onder druk staat?
Er moeten grote veranderingen plaatsvinden om de transitie van productie- naar consumentgericht produceren te realiseren. Hiervoor zijn kansen, zoals een andere keten- en afzetconcepten en marktbenadering. Daarnaast zijn de werelduitdagingen waar we voor staan voor onze sector ook enorme kansen.
Dit alles vraagt nieuwe inzichten in vraaggericht innoveren en nieuwe technologieën. Er is focus nodig op toegevoegde waarde, productvernieuwing, systeeminnovatie en duurzaamheid, en een nieuwe marktbenadering is nodig. Dit moeten we met elkaar doen… in een tijd waar de traditionele collectiviteit in de sector niet meer vanzelfsprekend is en onderzoeksbudgetten vanuit de overheid onder druk staan.

Ik begrijp niet dat de overheid steeds meer bezuinigd op onderzoek ten behoeve van één van Nederlands topsectoren. Een sector die verantwoordelijk is voor een toegevoegde waarde van meer dan 10 miljard euro en die werkgelegenheid biedt aan meer dan 400.000 mensen. Ik weet niet of u de nieuwe Hillenraad heeft gelezen? Hier staat een quote van Prof. Dr. Willem Vermeend "ooit was stilstand achteruitgang. Nu is het ondergang. Dus aan de bak!"

Jan Willem de Vries

Teamleider Facilitair Bedrijf
(Wageningen UR Glastuinbouw)
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant