Afbeelding

Buitenlandse studenten op bezoek bij Hollandse sierteelt

Algemeen

Afgelopen week verwelkomde Floridata samen met Florist Holland B.V., Paauw Lilies en C.J. Vianen een groep internationale studenten in de wereld van sierteelt.

Deze studiereis kwam voort uit een uitwisseling van het Londonse Kingston University met de Universiteit van Tilburg. De dag stond in het teken van 'Orange Innovation'. De Nederlandse Sierteeltsector was daarbij een logische business om een kijkje te nemen. Niet alleen omdat het Nederlandse sierteeltproduct nog steeds het grootste exportproduct is, maar ook omdat er in de sector veel gebeurt omtrent innovatie en het gebruik van data.  
 
Florist Holland
Veredelaar Florist Holland deed de studenten direct al versteld staan. Dat er werd geteeld en verhandeld was hen bekend. Zij hadden er echter nooit bij stil gestaan dat daar een ontzettend interessant proces, van jaren veredeling aan vooraf ging. De studenten barstten van vragen voor Jan Jorrit Eveleens die hen vertelde over het proces, de technische- en productinnovaties. Een rondleiding langs de kassen, de uitbloeiruimte en het lab leidde de studenten naar een eerste proef met het gebruik van een LED-cel.
 
Paauw Lilies
Wim-Jan Paauw van Paauw Lilies gaf een rondleiding over zijn verregaand geautomatiseerde bedrijf. De studenten waren sterk onder de indruk van de bezetting van slechts 16 medewerkers op de 8,5 hectaren productiefaciliteit van de gerenommeerde leliekweker.

C.J. Vianen
Robbert Judels van C.J. Vianen nam de tijd om het proces en logistieke innovaties binnen hun bedrijf te laten zien. Inclusief een prachtig state-of-the-art sorteringssysteem dat eind van dit jaar volledig in gebruik moet gaan. Een andere slimme vernieuwing was de geautomatiseerde photobooth die de verse bloemen elke dag weer met een unieke foto naar de webshop uploadde.  
 
Na rondleidingen door bloedhete showkassen en ijskoude koelcellen, werden de studenten voorzien van een stukje theorie die in de praktijk steeds belangrijker wordt binnen de sierteeltsector: Het gebruik van data.  
Bert Buis van Floridata vertelde over de samenwerking en het delen van data binnen de sector ten behoeve van debiteureninformatie en marktcijfers. Ook daar is onze sector uniek in. Hij vertelde hoe Floridata-Analytics de toepassing van data-analyse binnen onze sector stimuleert.
Tot slot werd ter plekke door één van de studenten gesolliciteerd. Deze was vol van enthousiasme over de sector en de vele innovatieve samenwerkingen binnen Floridata.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant