Afbeelding

Korte lijn

Algemeen Column

Ketenverkorting. Weg naar meer marge en efficiëntie, hoor ik al decennia. In PR-formuleringen: zorg voor betere kwaliteit.

Veel kwam er niet van terecht in Nederland. Hoe je het ook bekijkt: Een kortere keten krijgt men door schakels weg te gooien. En daar zit geen schakel op te wachten. Er moeten er wel weg, maar niet die van mij, riepen kwekers, veilingen, groot- en detailhandel. Internationaal lukte het enigszins. Eigenlijk waren lijnrijders de eersten die daar écht voor zorgden. Ik herinner mij hoe de door hen gepasseerde Duitse groothandel klaagde over 'Fliegende Holländer', die regelrecht naar winkeliers reden.
Ondanks de nu al jaren bestaande kreet in de sector 'samen' naar de markt te gaan en het ene na het andere congres over verbinden, blijft in elke schakel iedereen graag zijn eigen boordtrommel vullen. Wie in het niemandsland daartussen een nieuw gat in de markt ontdekt, duikt daar in. Bloemen en planten moeten naar de consument. Die bereiken is het streven van kweker, veiling en handel.
In die laatste kring steekt een storm van kritiek op over elke handelsactiviteit van de veiling, maar is men internationaal ook niet vies van uitsluiting van schakels bij export. VGB-directeur Robert Roodenburg zei tegen de voor Heemskerk Flowers gemaakte editie van PR-blad Insights dat soms tussen levering van exporteurs aan bloemisten een lokale groothandel zit. "Maar steeds vaker doen de Nederlandse handelaren rechtstreeks zaken met de detaillist." Ketenverkorting. 
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant