Afbeelding

Vrijhandel moet uit het verdomhoekje

Algemeen Column

Dit was de kop boven een statement van EVO en FENEDEX. Twee organisaties die de principes van vrijhandel ondersteunen omdat hun leden voortdurend daarvan profiteren.

Een definitie van vrijhandel is: een handelssysteem dat handelaren in staat stelt wereldwijd te handelen zonder tussenkomst door overheden. In de praktijk betekent dit vrij verkeer van goederen en diensten op mondiale schaal. Prijzen en goederen zijn in dit systeem een goede afspiegeling van daadwerkelijke vraag naar en aanbod van een specifiek product. 

Nieuwsprogramma EenVandaag vroeg mij afgelopen vrijdag voor de camera iets te zeggen over het handelsstandpunt over CETA, ofwel het vrijhandelsverdrag met Canada. Vijf jaar geleden was dit een non-issue. Vrijhandel was zo'n open deur dat niemand uit hoefde te leggen dat het goed was voor de economie.
Helaas neigt de tijdgeest steeds meer naar protectionisme. Brexit, populisme, onderbuik gevoel en bangmakerij zijn de nieuwe werkelijkheid. Negeren kan en moet niet. Dat wil niet zeggen dat wij nu alles wat in het verleden is opgebouwd overboord kunnen gooien en dat alles wat vroeger waar was nu ineens onwaar is. 

De Europese Unie is nog steeds een economisch succes. Zeker Nederland, met zijn cruciale export, profiteert er als geen ander land van. Wij zijn met de export van bloemen en planten wereldmarktleider door onze positie in Europa en met name de EU. Zo'n 85% van de export van bloemen en planten blijft binnen Europa. Gefaciliteerd en gestimuleerd door de vrijheid van goederen en diensten. De diverse uitbreidingen met nieuwe EU landen lieten iedere keer weer een aanzienlijke toename van de sierteeltexport zien. Een van de winstpunten van vrijhandel is dat landen zich kunnen specialiseren in het maken van producten waar zij goed in zijn. De sierteeltindustrie laat dat als geen ander zien. Laten wij met elkaar er aan blijven werken en het tegendeel van protectionisme blijven bewijzen.

Robert Roodenburg
Directeur VGB 

www.vgb.nl | VGB Voor wie verstandig handelt
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant