Afbeelding

Welke pil?

Algemeen Column

Op dit moment wordt volop gewerkt aan de ontwikkeling van de iPill, onder andere door Philips.

Deze intelligente pil ligt over vijf jaar in de apotheek of misschien print de dokter die iPill dan zelf wel…

Zo'n pil bestaat uit een microchip, silicium, magnesium en koper. Breng dit in contact met een kleine hoeveelheid water en er ontstaat een zwakke elektrische stroom, precies genoeg om een signaal af te geven aan de mobiele telefoon.
Doordat de microchip in verbinding staat met een mobiele applicatie wordt data gegenereerd. Uiteraard geen data die je wilt delen, maar je krijgt wel een profiel dat aangeeft wat je nodig hebt om jouw medicijngebruik te verminderen. Wanneer deze slimme pil op grote schaal geproduceerd gaat worden, wordt deze ook betaalbaar.

Plantenpil
Stop je een soortgelijke pil in de pot van een plant dan kan je iedere plant individueel voorzien van een groeiprogramma met de juiste voedingsstoffen. Dit kan later in de keten gebruikt worden als een unieke ID om te scannen of productinformatie mee te geven. Bijkomend voordeel is dat voor deze pil niet dezelfde strenge eisen gelden als voor een medische toepassing. Een goedkopere Chinese variant zou functioneel genoeg kunnen zijn.
Waar staat de sierteeltsector over vijf jaar en hoe gaan wij dat met elkaar realiseren?
Niemand weet het nog, maar dit soort ontwikkelingen zijn wel indicatoren. Vanuit de overheid is bijvoorbeeld geld beschikbaar voor onderzoek binnen Topsectoren, waaronder Topsector BIG T&U. Het is jammer om te zien dat vanuit de sector geen bruisende ideeën maar vooral argumenten om niet te veranderen komen. Zeker als het over data gaat.
Daarmee zeg ik niet dat je alles zomaar op straat moet gooien!
Toch zijn er genoeg variaties te bedenken waarmee wij data kunnen borgen en toch informatie kunnen delen. 

Weet u welke pil wij moeten programmeren om als sierteeltsector niet ziek te zijn over vijf jaar?

Koos van der Meij

VGB beleidsmedewerker
www.vgb.nl | VGB Voor wie verstandig handelt


 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant